Srbija i Balkan

Potraga za dvogodišnjom devojčicom kod Bora, aktiviran sistem "Pronađi me", podignuti dronovi (FOTO)

Danka Ilić je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep
Potraga za dvogodišnjom devojčicom kod Bora, aktiviran sistem "Pronađi me", podignuti dronovi (FOTO)

Sistem "Pronađi me" aktiviran je danas prvi put u Srbiji zbog nestanka dvogodišnja devojčica Danke Ilić u okolini Bora.

Kako je navedeno na sajtu pronadjime.gov.rs, devojčica ima smeđu kosu, braon oči, a visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i crne patike.

Kako je Tanjugu rečeno u Policijskoj upravi Bor, potraga za devojčicom, koja je nestala u mestu Banjsko Polje kod Bora oko 13 časova je u toku.

Na terenu su policija i vatrogasci, dobrovoljno-spasilačko društvo, kao i građani koji su se uključili u potragu.

Akciji su se priključili i građani Bora, prijatelji i porodica nestale devojčice.

Kiša koja trenutno pada u tom delu zemlje dodatno otežava potragu.

Dronovi sa termovizijom učestvuju u potrazi za malom Dankom Ilić

Spasilac Gorske službe spasavanja (GSS) Danijel Aleksić izjavio je za Tanjug da trenutno dronovi sa termovizijom pretražuju teren za koji se smatra da se na njemu nalazi nestala devojčica Danka Ilić, i dodao da će nakon toga u potragu krenuti i spasilački tim.

"Pretražićemo svaki sektor koji do sada nije pretražen", rekao je Aleksić.

On je istakao da GSS deluje u koordinaciji sa pripadnicima MUP-a, i da je na raspolaganje stavila sve svoje resurse, odnosno dronove, pse tragače i ljudstvo, kako bi se pretražio što širi prostor.

"Metodom eliminacije pretraživaćemo deo po deo, kako bismo bili sigurni da se devojčica ne nalazi tu", kaže Aleksić.

Naveo je da je teren na kojem se vrši potraga za malom Dankom nepristupačan zbog niskog rastinja i šume.

"Dete je malo i teško uočljivo, tako da svako iskustvo kretanja po brdskom i planinskom terenu pomaže. Vatrogasno-spasilačka jedinica u Boru takođe učestvuje u potrazi, bilo je i dosta građana i lovaca danas", rekao je Aleksić.

Dodao je da očekuje da se u potragu uključi još pasa tragača, ocenivši da je MUP u saradnji sa mnogim organizacijama poput GSS upotrebio svaki svoj resurs za potragu i da se veoma dobro radi u okviru potrage.

Prekida se TV i radio program, šalju se SMS poruke

Platforma "Pronađi me" namenjena je za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih osoba, i treba da omogući brzu distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija proceni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku maloletnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS poruke svim građanima preko njihovih mobilnih operatera, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

Jurić: Kod nestale dece i jedan minut je važan

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) Igor Jurić pozvao je večeras sve građane koji imaju neku informaciju u vezi sa nestankom devojčice da se obrate nadležnim organima.

Jurić je rekao da je, kada su u pitanju nestala deca, jedan minut veoma važan i da je zato sistem "Pronađi me" veoma bitan.

"Važno je da ljudi koji su dobili poruku, pogotovo oni koji su u okolini Bora da se aktiviraju i da sve informacije podele sa policijom. Jer je svaka informacija sada značajna i može da bude spasonosna. Zato se nemojte ustručavati, čak i da niste potpuno sigurni, bolje je da to podelite sa policijom", rekao je on za Tanjug.

image