Srbija i Balkan

OHR: Visoki predstavnik osigurao uslove za fer i transparentne izbore u BiH

Iz OHR-a navode da se radi o interesu građana koji imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde
OHR: Visoki predstavnik osigurao uslove za fer i transparentne izbore u BiH© Milos Tesic/ATAImages

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit osigurao je uslove za fer i transparentne izbore, kako bi građani mogli da budu sigurni da njihovi glasovi vrede, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Saopštenje OHR usledilo je nakon što je Republika Srpska usvojila nacrt izbornog zakona kao odgovor na pokušaj Šmita - kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika, jer ne postoji odluka o njegovom imenovanju u Savetu bezbednosti UN - da uz upotrebu bonskih ovlašćenja nametne izmene Izbornog zakona u BiH.

Iz OHR-a navode da bi Šmitove izmene trebalo da "smanje mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabeležene na izborima prethodnih godina" i predviđaju, između ostalog, biometrijsku identifikaciju birača, što znači da će građani na biralištima, osim lične karte biti identifikovani na osnovu biometrijskih parametara.

Iz OHR-a kažu da se radi o interesu građana koji imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde. "Nedostatak kritike na račun sadržaja izmena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još postoji prostor da domaće vlasti napokon deluju", naveli su iz OHR-a za Radio Slobodna Evropa.

Visoki predstavnik nametnuo je izmene Izbornog zakona nakon što vlast na državnom nivou nije ispoštovala rok koji im je zadao i sama završila taj posao, objašnjava RSE.

image