Srbija i Balkan

Dačić sa Buiksom: Očekujemo veće razumevanje za argumente Srbije protiv prijema "Kosova" u SE

Šef srpske diplomatije je istakao da je "Kosovo" istorijski važan deo Srbije, te podsetio na vekovno prijateljstvo Srbije i Francuske
Dačić sa Buiksom: Očekujemo veće razumevanje za argumente Srbije protiv prijema "Kosova" u SE© ANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Beogradu sa šefom francuske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE)i predsedavajućim Komiteta za političke poslove i demokratiju PSSE Bertranom Buiksom, kojem je poručio da Beograd očekuje više razumevanja od poslanika Francuske u tom telu za argumente protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Dačić je izrazio razočaranje zbog usvajanja Nacrta mišljenja izvestioca PSSE Dore Bakojani o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, na vanrednom sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE, u kome su kao uslovi za prijem izostavljeni osnivanje ZSO i rešenje za pitanje eksproprijacija na severu Kosmeta.

Ministar je istakao da je KiM istorijski važan deo Srbije, te podsetio na vekovno prijateljstvo Srbije i Francuske tokom oba svetska rata, kao i na činjenicu da su obe zemlje uvek bile na pravoj strani istorije.

Preneo je da očekuje da francuski poslanici u PSSE imaju više razumevanja za argumente Srbije na predstojećem zasedanju tog tela, na kojem će se razmatrati Nacrt mišljenja o zahtevu za prijem "Kosova" u Savet Evrope.

Buiks je istakao da je Francuska iskreni prijatelj Srbije, kao i da podržava pregovore i dijalog po pitanju zahteva za prijem Kosova u Savet Evrope.

Naveo je da Francuska ostaje otvorena za dijalog sa srpskom delegacijom pri PSSE i da ima razumevanja za stavove Srbije po tom pitanju.

image