Srbija i Balkan

Cvijanović odgovorila na gašenje računa: Sila i iživljavanje SAD u suprotnosti s ljudskim pravima

Ovaj potez je posledica nedostatka vizije za rešavanje određenih problema, zbog čega se pribegava brutalnosti i uskraćivanju jednog od osnovnih ljudskih prava, smatra srpski član predsedništva BiH
Cvijanović odgovorila na gašenje računa: Sila i iživljavanje SAD u suprotnosti s ljudskim pravima© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je zatvaranje računa u bankama licima koja su na listi sankcionisanih od SAD stvar sile i iživljavanja jer, prema pravilima UN, čak i oni koji su sankcionisani uvek imaju pravo na egzistenciju, a jedan od vidova da ostvarite to pravo jeste da primate svoju platu.

Cvijanovićeva je rekla da svako ima prava da zahteva da se njegova ljudska prava ostvare na propisan način, pa i oni kojima je onemogućeno da zbog sankcija dođu do svojih zarada.

Prema njenim rečima, uskraćena su ljudska prava - odnosno pravo na egzistenciju, jer neko hoće da natera rukovodstvo da misli i govori drugačije i da pokaže da više vodi računa o BiH nego oni.

"To je brutalno. Nemate prava to da radite", naglasila je Cvijanovićeva i dodala da neko ko decenijama priča o ljudskim pravima, ista uskraćuje.

"Neko je naterao naše banke da nam to uskrate silom i obešću, nemogućnošću i odsustvom vizije da se neke stvari rešavaju, nego se to čini na brutalan način i ljudima se uskraćuje jedno od osnovnih ljudskih prava", rekla je Cvijanović za televiziju "Una".

Sankcionisani, kaže, imaju načina da dođu do svojih zarada, ali je dodala da ostaje činjenica da su oni koji su tumačili svoja pravila, OFAK-ova pravila iz SAD, naterali druge da krše ljudska prava.

Prema njenim rečima, u Srpskoj i BiH znaju šta je demokratija.

"Demokratija je da onaj koga su izabrali građani predstavlja te građane, u njihovo ime donosi odluku i testira svoj rad na demokratskim izborima. Sve smo to prošli. Znači, nema mesta za nekog stranca, jer to nije demokratija. Pa nije ni ovo, da maltretirate banke i pretite im da ćete im poremetiti korespodenciju sa bankama u Evropi i svetu, jer izvršavaju ono što je zakonska obaveza i ne uskraćuju nama ljudska prava. Oni nas ne uče demokratiji već o tome šta je sila i brutalnost, te da još više postanemo samosvesni i da čvrsto upravljamo procesima u okviru naših demokratskih institucija", rekla je Cvijanović, prenela je Srna.

Krajišnik: Mere izvan zakonske norme

Predsednik Fiskalnog saveta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Milenko Krajišnik, je, govoreći o sankcijama i blokadama računa pojedinih lica od strane američke ambasade u BiH, rekao da još nema zvaničnih informacija od organa o kojim sankcijama je reč i koje su posledice.

"Te mere su izvan zakonske norme i zato je sve to teško komentarisati. Gašenje računa nije moralno ni ljudski. Strašno je zamisliti da se to može sprovesti, ugasiti račune, blokirati račune. Ako to učine, problem je što se pravna i fizička lica dovode u istu ravan, a to sa ekonomskog aspekta nema nikakvog smisla", naveo je Krajišnik.

Govoreći o procenama Međunarodnog monetarnog fonda, Krajišnik kaže da se predviđa značajan rast ekonomije u narednom periodu, ali istovremeno upozorava na određene rizike.

Republika Srpska je, dodaje, ekonomski malena i zavisna od globalnog tržišta i ekonomije.

"Realna predviđanja su stabilizacija ekonomije, globalna situacija se smiruje, inflacija se smanjuje. Ekonomija je počela da daje efekte. Mi smo mala ekonomija, ne možemo zaobići ono se dešava u svetu", naveo je Krajišnik, a prenosi RTRS.

image
VV inauguration
banner