Srbija i Balkan

Vlada CG demantuje Abazovića: U arhivi Generalnog sekretarijata ne postoji sporazum o lobiranju

Crnogorska vlada dostavila je Nacionalnom savetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju o Sporazumu o korišćenju usluga lobiranja između Vlade Crne Gore i kompanije iz Vašingtona, koja, kako tvrde, dokazuje da je Vlada Dritana Abazovića za lobiranje nezakonito potrošila 350.000 evra
Vlada CG demantuje Abazovića: U arhivi Generalnog sekretarijata ne postoji sporazum o lobiranjuGetty © Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Sekretarijat Vlade Crne Gore negirao je tvrdnje bivšeg premijera i lidera opozicione Ura Dritana Abazovića da postoji sporazum o lobiranju sa američkom kompanijom "Bipartizan solušns".

Iz Vlade Crne Gore su za portal RTCG saopštili da takav ugovor ne postoji u arhivi Generalnog sekretarijata izvršne vlasti.

Vlada Crne Gore, na čelu sa tadašnjim premijerom Dritanom Abazovićem, kompaniju za lobiranje u SAD unajmila je u periodu od 23. decembra 2022, pa do kraja maja prošle godine kada je raskinut ugovor s kompanijom "Bipartizan solušns", američko-izraelskog političkog analitičara Mičela Baraka, prenosi portal.

To je, navode, poslednji u nizu ugovora o lobiranju koje su crnogorske vlasti potpisivale sa američkim kompanijama još od 90-ih godina prošlog veka.

Vlada Crne Gore dostavila je Nacionalnom savetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju o Sporazumu o korišćenju usluga lobiranja između Vlade Crne Gore i kompanije iz Vašingtona, koja, kako tvrde, dokazuje da je Vlada Dritana Abazovića za lobiranje nezakonito potrošila 350.000 evra.

Prema podacima dostavljenim od Vlade Crne Gore, a na zahtev portala RTCG, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, analiza je pokazala da se Zakon o javnim nabavkama, u ovom slučaju nije primenjivao.

Iz Vlade napominju da se sam sporazum sa kompanijom za lobiranje "Bipartizan solušns" ne može naći u arhivi Generalnog sekretarijata, već da su sporazum i dokazi o uplatama pribavljeni od Ministarstva finansija.

Prema ranijim medijskim izveštajima, zvanična Podgorica je prve lobiste angažovala 1995. godine, u vreme vlade tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.
Crna Gora je bez prestanka imala lobiste u Americi pune dve decenije, od 1995. do 2015. godine.

Abazović, međutim, kaže da je što se lobiranja tiče, fasciniran "neznanjem ove vlade.

"Ne mogu da verujem da ljudi sede u Vladi i misle da nešto može da se naplati iz budžetske rezerve bez akta. Postoji dokument, ali nisu hteli da ga vide. Što se mene tiče, kao i druge stvari neka pokrenu proces, ali kada se to završi onda ćemo i mi pokrenuti proces", kazao je Abazović.

Crna Gora je, dodao je, bila jedina zemlja bez angažovanih lobista i taj ugovor od 350.000 dolara je "najmanji mogući i kada se uporedi sa zemljama regiona, to je bilo desetostruko manje".

"Svaka vlada treba da ima ovakve ugovore i da izabere firme koje smatra da će najbolje raditi u našem interesu u Vašingtonu. U tom periodu kada smo stali na stranu Alijanse u ratu u Ukrajini morali smo da imamo veću vidljivost u Vašingtonu. Ali ovo su gluposti, jer sve je odrađeno po propisima. Zadovoljan sam šta je sa tim novcem urađeno, jer smo zemlja koja je u skromnim uslovima pokazala agilnost i naši partneri su to umeli da cene", rekao je Abazović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

image