Srbija i Balkan

Šta Dodik radi u Francuskoj i zašto je to važno za Republiku Srpsku

Poznato je da je Milorad Dodik pod sankcijama SAD i Velike Britanije, pa zato ova poseta ima višestruki značaj i za Republiku Srpsku i za njega lično, ocenjuje za RT Balkan politikolog Anđelko Kozomara
Šta Dodik radi u Francuskoj i zašto je to važno za Republiku Srpsku© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Današnja poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Francuskoj značajna je sa više aspekata i pored toga što nije bilo zvaničnog prijema na najvišem nivou kod šefa države Emanuela Makrona, ukazuju sagovornici RT Balkan.

Prema rečima politikologa Anđelka Kozomare ova poseta ima višestruki značaj zbog trenutne situacije koja je, kako navodi, veoma složena.

"Poznato je da je Milorad Dodik pod sankcijama SAD i Velike Britanije, pa zato ova poseta ima višestruki značaj i za Republiku Srpsku i za njega lično. Prvo, Francuska je jedna od najmoćnijih zemalja u Evropi i veoma je važno da direktno, sa najvišeg političkog mesta, čuju istinu o stavu Srba u vezi sa najvažnijim i najaktuelnijim pitanjima u BiH", ukazuje za RT Balkan Kozomara.

"Srbi još imaju neka sećanja i zahvalnost francuskom narodu, ali mislim da kroz sve ovo što se dešavalo u proteklom periodu, posebno tokom raspada Jugoslavije, nije bilo pravog razumevanja od Francuske. Sada smo u poziciji da razgovaramo sa njihovim rukovodiocima i pokušamo da ih podsetimo na slavne dane naše saradnje" rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS.

Profesor ustavnog prava i nekadašnji dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci prof. dr Vitomir Popović ocenjuje da je značajno što se u francuskim institucijama čuje i glas Srba. 

"Dodik je tamo u obilasku državnih institucija. Koliko sam ja obavešten nije bilo prijema na najvišem nivou kod predsednika Francuske Emanuela Makrona, ali ima mogućnost da se obrati institucijama", ukazuje profesor Popović.

"Srbi još imaju neka sećanja i zahvalnost francuskom narodu, ali mislim da za sve ovo što se dešavalo u proteklom periodu, posebno tokom raspada Jugoslavije, nije bilo pravog razumevanja od Francuske. Sada smo u poziciji da razgovaramo sa njihovim rukovodiocima i pokušamo da ih podsetimo na slavne dane naše saradnje" rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS .

Prethodno se Dodik obratio grupi senatora u Senatu Francuske, koje je, kako je rekao, informisao "da Kristijan Šmit pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit bude intervenisao u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost".

Anđelko Kozomara kaže da je delovanja nelegalnog Kristijana Šmita, koji uzurpira mesto visokog predstavnika i njegove intervencije uz pomoć tzv. "bonskih ovlašćenja" na Izborni zakon BiH su najvažnija stvar o kojoj je trebalo izvestiti senatore, koji su već reagovali sa negodovanjem na Šmitove jednostrane odluke.

"Dodik je detaljno informisao senatore Francuske o problemima koji su nametnuti ovakvim ponašanjem Šmita i posledicama koje to može da proizvede u BiH. On je detaljno objasnio i da će, ne bude li zaustavljena samovolja ovog nemačkog turiste, RS proglasiti nezavisnost, bez obzira na posledice koje takva odluka može da proizvede", ukazuje Kozomara, ističući:

"Francuski senatori su veoma pažljivo slušali stavove koje je saopštio Milorad Dodik i obećali da će uskoro doći u BiH da sagledaju celokupnu situaciju. U trenutku kada je BiH dobila od EU kandidatski status dolazi do kolonijalnog postupka čoveka koji je sam sebe proglasio Visokim predstavnikom. Francuski senatori su čuli da Milorad Dodik i Republika Srpska jednostavno žele da BiH i njeno izabrano rukovodstvo sami odlučuju o svojoj sudbini, da BiH bude suverena zemlja kojom upravljaju izabrani političari, a ne strani okupatori."

Kako kaže Vitomir Popović, Srbi nemaju kuda. Mi smo, kako kaže, u istoj poziciji kao što smo bili i devedesetih godina, samo smo u međuvremenu preživeli i NATO bombardovanje i sve ostalo.

"Sve smo preživeli devedesetih u borbi za život i slobodu i moramo da opstanemo, ne po proceduri koji gura Amerika ili Nemačka, nego po našoj proceduri i po našem receptu. Nema od unitarne BiH ništa, niti će moći da je stvore. Bošnjaci uzalud uz pomoć stranaca podgrevaju stvari koje su odgovorne i za raspad te bivše dejtonske tvorevine". 

Anđelko Kozomara dodaje i da je Dodikova poseta značajna i zbog toga što se konačno čuje i glas Srba.

"Ovo je prvi put da jedna tako velika i moćna zemlja na Zapadu, kakva je nesumnjivo Francuska, čuje stav jednog naroda, stvarne probleme koje ima BiH, a ne da se o tome informišu samo na osnovu lažnih izveštaja bošnjačkih ministara inostranih poslova koji, po tradiciji, krstare svetom i ogovaraju Republiku Srpsku tražeći njeno ukidanje", naglašava Kozomara za RT Balkan.

Predsednik Srpske Milorad Dodik danas je ukazao da se Francuska, kada je potpisan Dejtonski sporazum, na neki način vratila u okvir odnosa sa svima na prostoru Balkana, ali da je očigledno da je malo izvan procesa implementacije Dejtona i da je to prepustila nekim drugim zemljama.

"Bilo bi dobro da se sa stanovišta objektivnosti, a ne nekog navijačkog procesa, Francuska vrati na taj prostor i jasno ukaže na potrebu evropskih integracija, ali ne samo da slepo prati kršenje vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, već da pokuša sa svima na Balkanu, pa i sa nama Srbima, da vrati primat poštovanja međunarodnog prava", poručio je Dodik danas iz Francuske.

image