Srbija i Balkan

Izložba "Hemijska tvrđava" od 17. aprila u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu

Interaktivna izložba prati nastajanje i rast periodnog sistema elemenata i prikazuje životne i neživotne uloge hemijskih elemenata putem kratkih priča
Izložba "Hemijska tvrđava" od 17. aprila u Muzeju nauke i tehnike u Beograduwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Izložba "Hemijska tvrđava", povodom 155 godina od otkrića periodnog sistema elemenata i 190 godina od rođenja Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva, biće otvorena u sredu, 17. aprila od 19 časova u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, saopštili su organizatori.

Izložba, čiji su autori dr Jasminka Korolija i dr Ljuba Mandić, podržana je od strane Ministarstva kulture Srbije, a postavku će otvoriti prof. dr Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Interaktivna izložba prati nastajanje i rast periodnog sistema elemenata i prikazuje životne i neživotne uloge hemijskih elemenata putem kratkih priča: Joni metala i stisak ruku, Spasilac Zemlje, Treće mesto u Univerzumu, Glas blage histerije, ali i anestezije, Mali Lucifer, Srebro iz gline, Šta povezuje sunđer i koprivu, Zapis u kosi, Jedinjenja opasna, a stvaraju se u organizmu, Odbrana zasnovana na mirisnim supstancama elemenata, "Molekulski taksi" kiseonika i druge.

Na izložbi će biti prikazani i različiti predmeti, materijali, kao i interaktivni eksponati.

Izložba će za posetioce biti otvorena od 18. aprila.

image
VV inauguration
banner