Srbija i Balkan

Katnić noćas saslušan u Podgorici: "Batini Mila Đukanovića" pritvor do 72 sata

Milivoje Katnić bio je nepunih sedam godina, od sredine 2015. do početka 2022. godine, glavni specijalni tužilac Crne Gore nakon čega je, godinu i po od promene vlasti u ovoj državi, otišao u starosnu penziju
Katnić noćas saslušan u Podgorici: "Batini Mila Đukanovića" pritvor do 72 sata© R.R./ATAImages

Satima je sinoć i noćas u Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici trajalo saslušanje Milivoja Katnića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Crne Gore koji je zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja uhapšen juče ujutru u Podgorici.

Posle saslušanja, Katniću je određen pritvor do 72 sata i postavljen mu je branilac po službenoj dužnosti.

Pre Katnića, u SDT u Podgorici sinoć je saslušan i nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Zoran Lazović koji je zbog sumnje da je počinio ista krivična dela uhapšen takođe juče ujutru. I Lazoviću je određeno zadržavanje do 72 sata.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić juče je posle hapšenja Katnića i Lazovića saopštio da je akcija usledila posle višemesečnog koordinisanog delovanja SDT-a, Specijalnog policijskog odeljenja i Agencije Evropske unije - Europola.

Podgorički mediji jutros prenose da Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Lazovića da je "aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i za spasavanje Duška Roganovića teških optužbi", a Milivoja Katnića da mu je u tome pomagao.

Po ovim nezvaničnim navodima, Tužilaštvo tereti Lazovića da je "formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi postali Katnić, specijalni tužilac Saša Čađenović koji je ranije uhapšen, kao i Lazovićev sin Petar, uhapšen jula 2022. godine".

Radonjić je dodao i da su juče pretreseni stanovi i druge prostorije u Podgorici, na Cetinju i u Budvi i Bijelom Polju radi pronalaska tragova krivičnog dela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak.

Milivoje Katnić bio je nepunih sedam godina, od sredine 2015. do početka 2022. godine, glavni specijalni tužilac Crne Gore nakon čega je, godinu i po od promene vlasti u ovoj državi, otišao u starosnu penziju.

Njegovu karijeru na čelu Specijalnog tužilaštva Crne Gore svakako je obeležila afera "državni udar", odnosno akcija koju je Katnić sproveo u jesen 2016. godine, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kada je u Crnoj Gori uhapšena grupa u kojoj su pored ostalih bili i tadašnji lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić, aktuelni predsednik Skupštine Crne Gore.

Uhapšeni su tada optuženi za pripremanje terorističkih napada i pokušaj nasilne smene vlasti. Grupa uhapšenih je posle maratonskog suđenja koje je prenosila televizija osuđena na  višegodišnje kazne zatvora ali je prvostepena presuda u međuvremenu ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Za opoziciju i deo nevladinog sektora u Crnoj Gori u vreme vlasti DPS-a, Milivoje Katnić bio je "batina Mila Đukanovića" i vladajuće stranke. Što se samog Đukanovića tiče, Katniću je za sedam godina koliko je bio glavni specijalni tužilac više puta ponavljano pitanje da li će se u delokrugu njegovog rada naći sam predsednik Crne Gore i predsednik DPS-a, ali je odgovor Katnića uglavnom bio da što se toga tiče nema ni "udaljenih sumnji".

Katnić je, inače, 1993. godine kao pripravnik prešao u Vojni sud, izabran je za vojnog sudiju, i na toj funkciji ostao je do 2004. godine odakle je prešao u Apelacioni sud. Posle osnivanja Specijalnog tužilaštva kandidovao se i prešao u ovu pravosudnu instituciju uprkos zahtevima nekih NVO u Podgorici da se rasvetli Katnićeva "ratna biografija" iz vremena 90-ih.

Njega je, pored ostalog, jedan zatvorenik u vojnom logoru Morinj optužio da je kao oficir KOS-a tokom rata  u Hrvatskoj bio odgovoran za pljačke u Cavtatu kod Dubrovnika, što je Katnić demantovao.  

Početak Katnićevog rada u SDT-u, obeležio je nalog za hapšenje nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Tek u jesen 2021. godine posle otvaranja afere "Pandorini papiri" u SDT-u je formiran i ovaj slučaj. Katnić je tada rekao da u ovom slučaju postoji "jedan oblik sumnji, neću reći udaljene, nego na krajnjem poluosnovu".

Afera "Pandorini papiri" odnosi se inače na podatke sa istraživačkih mreže i navode da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo, navodno, 2012. godine sklopili tajne ugovora upravljanja njihovom imovinom a preko mreže kompanije iz Paname, Gibraltara, Švajcarske, Velike Britanije.

image
VV inauguration
banner