Srbija i Balkan

Napad nožem u crkvi u Sidneju je teroristički akt

Napadač je takođe povređen i operisan je
Napad nožem u crkvi u Sidneju je teroristički akt© Tanjug/AP/Mark Baker

Policija u Australiji saopštila je danas da je napad nožem u crkvi u Sidneju verski motivisan "teroristički čin", prenosi Bi-Bi-Si.

Mladić (16) je uhapšen je nakon što je nožem napao biskupa, sveštenika i vernike juče tokom službe u crkvi Hrista dobrog pastira na zapadu Sidneja.

Povređeni su zadobili rane koje nisu opasne po život, a i napadač je povređen.

Australijska policija uverena je da je reč o verskom ekstremizmu, a istraga je i dalje u toku. Vlasti su više puta odbijale da navedu veroispovest navodnog napadača.

Snimak incidenta, koji je emitovan uživo na sajtu crkve, preplavio je juče društvene mreže.

Napad se dogodio u Vejkliju, 30 kilometara zapadno od poslovnog centra Sidneja, juče u 19 sati po lokalnom vremenu, u vreme održavanja službe koja je uživo prenošena onlajn.

Načelnica policije savezne države Novog Južnog Velsa, Karen Veb izjavila je jutros da su verski lider i sveštenik podvrgnuti operaciji i da mogu biti "srećni što su živi".

Veb je rekla da je tinejdžer navodno uputio uvrede na verskoj osnovi biskupu dok mu je prilazio.

Policija veruje da je cilj napada bio zastrašivanje vernika.

Napadač je delovao sam i, iako je "poznat policiji", nije bio ni na kakvoj listi za praćenje terorizma.

Navodni počinitelj podvrgnut je operaciji nakon što je zadobio povrede na rukama, a za sada nije jasno da li se sam povredio ili u sukobu s vernicima.

Australijski premijer Entoni Albaneze sazvao je hitan sastanak državnih bezbednosnih agencija, nazvavši napad "uznemirujućim".

On je pozvao ljude da "ne uzimaju zakon u svoje ruke".

Četvrt Vejkli je središte male hrišćanske asirske zajednice u Sidneju, od kojih su mnogi pobegli od progona i rata u Iraku i Siriji.

Biskup Mar Mari Emanuel je popularan, ali izaziva podele u hrišćanskoj zajednici, a mnoge njegove propovedi se dele na internetu.

image
VV inauguration
banner