Srbija i Balkan

Vučević i Mojsilović obišli snage Vojske Srbije tokom vežbe na Pešteru

Vežba "Vihor 2024" izvodi se na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović obišli su danas snage Vojske Srbije koje na privremenom poligonu "Pešter" realizuju taktička uvežbavanja u okviru Združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem "Vihor 2024".

Vežba "Vihor 2024" izvodi se na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vučević je poručio da je vojska spremna da izvršava zadatke u svim vremenskim uslovima, kao i da je veoma ponosan na sve pripadnike Vojske Srbije i zahvalan na svemu što rade, čuvajući otadžbinu.

"Nadam se da ćemo biti u prilici i da će nam vremenske prilike dozvoliti da u petak vidimo ono što su pripadnici Vojske Srbije spremali da prikažu, kao deo osposobljenosti i svega čime raspolažu. Prvi put će biti prikazani mnogi sistemi. Više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, više od 500 sistema naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih. Nešto što do sada nije viđeno", rekao je Vučević.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović istakao je da se realizacija sadržaja na Pešteru odvija planski i organizovano, uzimajući u obzir vremenske uslove, dodaje se u saopštenju.

"Iz svega izvlačimo pouku. Analiziramo, u doktrinarnom smislu biće novih rešenja koja će se u budućnosti naći pred Vojskom Srbije, ne samo kada govorimo o osposobljavanju, nego i o izgradnji sposobnosti. Izrazio bih zadovoljstvo i ponos na ono što je ova, uslovno rečeno, taktička grupa na Pešteru do sada realizovala i nadam se da će vremenske prilike u petak omogućiti da prikažemo sve što smo u planskom procesu i zamislili", rekao je general Mojsilović.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović naglasio je da su na vežbi imali priliku da, u prilično otežanim vremenskim uslovima, testiraju najnovije sisteme tehnike, posebno bespilotne letelice raznih vrsta, izviđačke i kiler dronove najnovije generacije, dodaje se u saopštenju.

"Zadovoljni smo. Tehnika je ispunila očekivano, ali i ljudstvo koje je imalo malo vremena da se na njoj obuči. Veoma dragocena iskustva su stečena u integraciji najnovijih komandno-izviđačkih sistema bespilotnih letelica, zemaljskih besposadnih platformi i ostale tehnike u ovakvim vremenskim uslovima", rekao je Miloradović.

U saopštenju se dodaje da na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, kao i da je vežba, prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Među sredstvima koja učestvuju na vežbi su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "miloš", "lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "Nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

Na vežbi su angažovani i avioni "MiG-29", modernizovani "orao", "super galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "Gama2 i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

Takođe, učestvuju i daljinski pilotirani vazduhoplovi "CH-95", protivvazduhoplovni sistemi "FK-3", "PASARS" i "PANCIR-S1", kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "repelent".

U saopštenju Ministarstva odbrane se dodaje da je vežba "Vihor 2024", između ostalog, prilika da se prikaže rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letelica "pegaz", dron malog dometa "vrabac", naoružana bespilotna letelica kratkog doleta "senka”, kiler dron "osica", naoružani dron "obad", kao i naoružani mini kvadrikopter "komarac".

image