Srbija i Balkan

Kako "Politiko" vidi rezultate hrvatskih izbora: Balkanski Tramp vuče Zagreb od EU i Ukrajine

Milanovićev skepticizam prema EU, SAD i NATO-u neobičan je za ovu zemlju kojoj je nepokolebljiva podrška Zapadu bila uobičajena, navodi "Politiko"
Kako "Politiko" vidi rezultate hrvatskih izbora: Balkanski Tramp vuče Zagreb od EU i Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Snažan učinak Zorana Milanovića na opštim izborima mogao bi da mu pruži priliku da zacrta putanju koja bi naškodila Ukrajini i išla naruku Rusiji, ovako "Politiko" vidi rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih juče u Hrvatskoj.

Milanović, kao nezavisni hrvatski predsednik, privukao je međunarodnu pažnju svojim kritikama Evropske unije i NATO-a, a pojavio se kao značajna snaga na izborima.

Njegov iznenadni porast popularnosti, uprkos tome što je decenijama bio oslonac na političkoj sceni Hrvatske, podstaknut je provokativnim opaskama koje je imao poput osuđivanja pokliča "Slava Ukrajini" i odbacivanje uticaja EU na hrvatsku politiku.

Prema preliminarnim rezultatima, njegovoj stranci nedostaje dovoljna podrška za potpunu većinu, ali je postigla dovoljno dobar rezultata, ima važan glas u preoblikovanju političkog pravca Zagreba.

Milanovićev skepticizam prema EU, SAD i NATO-u neobičan je za ovu zemlju kojoj je nepokolebljiva podrška Zapadu bila uobičajena, navodi "Politiko".

Za dve godine sukoba u Ukrajini, Zagreb je u Briselu bio viđen kao pouzdan mejnstrim podržavalac Kijeva, ali sada taj stav može da zavisi od toga koliki uticaj Milanović i njegova stranka mogu da imaju na vladu, navodi briselski sajt.

Čini se da je njegova retorika odjeknula u javnosti koja je pokazala rekordnu podršku Socijaldemokratskoj partiji (SDP), stranci koja godinama nije uspevala da animira birače, i uglavnom se svela na "sviranje druge violine" posle Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

image
VV inauguration
banner