Srbija i Balkan

Ketrin Ešton na godišnjicu Briselskog sporazuma: Nisam se ovome nadala

Bivša visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove je posebno zahvalila specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku na doprinosu koji je pružio u približavanu Zapadnog Balkana ka EU
Ketrin Ešton na godišnjicu Briselskog sporazuma: Nisam se ovome nadalaGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Bivša visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove Ketrin Ešton istakla je danas da se nadala da će do sada videti zemlje Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali da je to i dalje veliki izazov za sve – kako da osiguraju da region napreduje na putu ka članstvu.

"Ja sam iz Velike Britanije, koja je izvan EU, tako da ne govorim u ime svoje vlade. Kada gledamo svet, vidimo rastuće tenzije, porast populizma, konflikt u Ukrajini, haos i krize na Bliskom istoku... Zemlje Zapadnog Balkana jesu na putu ka EU, a pitanje je kako da u kontekstu geopolitičkih tenzija napreduju brže", ukazala je Eštonova na panelu "Politička i bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu u kontekstu geopolitičkih promena u Evropi i svetu", u okviru konferencije "Zapadni Balkan u EU" u Ljubljani.

Ona je posebno zahvalila specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku na doprinosu koji je pružio u približavanu Zapadnog Balkana ka EU.

"Niko nije pokušao više i uspeo više nego ti. Fokusirao si se na pronalaženje rešenja za konkretne probleme. Proveo si mnogo vremena da razgovaraš sa Srbijom i 'Kosovom' na rešavanju problema", primetila je Eštonova.

Upozorila je da uvek treba razmišljati o budućim generacijama, jer mladi napuštaju Zapadni Balkan.

"Mi želimo da se oni vrate kući, da otvaraju firme, doprinose razvoju privrede. To neće uspeti ako ne nađemo rešenje za prevazilaženje problema", navela je Eštonova.

Ona je izrazila nadu da će se svi za 10 godina baviti se nečim drugim.

"Treba da razmislimo šta ako imamo uspešni napredak na putu ka EU. Prema mom iskustvu, ljudi dođu do liderskog mesta i plaše se da urade nešto više. Ponekad, kada ste hrabri i uredite nešto to znači gubiti podršku, ali to je neophodno za budućnost zemalja", dodala je Eštonova.

image
VV inauguration
banner