Srbija i Balkan

Troje sudija Ustavnog suda objavilo izdvojeno mišljenje o odluci o Milanoviću: Odluka protivustavna

Sudije su navele da se odlukom Ustavnog suda ograničava pravo legalno izabranim zastupnicima da po svojoj volji podrže vladu i premijera kog žele
Troje sudija Ustavnog suda objavilo izdvojeno mišljenje o odluci o Milanoviću: Odluka protivustavnaGetty © Busranur Koca/Anadolu

Troje sudija Ustavnog suda Hrvatske, koji su bili protiv odluke da hrvatski predsednik Zoran Milanović ne može da bude ni mandatar, ni premijer, objavili su svoje izdvojeno mišljenje i tvrde da je odluka Ustavnog suda protivustavna.

Oni su naveli da ne postoje ustavnopravno precizno određeni temelji koji opravdavaju takvu odluku Ustavnog suda.

"Ono što većina u Ustavnom sudu zapravo navodi u svom saopštenju je sledeće: rezultate izbora ćemo priznati ako premijer bude neko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To saopštenje je, u stvari, pretnja i novom Saboru da paze šta rade i koga podržavaju. Ta je pretnja duboko protivustavna", piše u mišljenju sudija Ustavnog suda Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selanca, prenosi Hina.

Ističe se da ovako značajni koraci i korišćenje ovlašćenja koje Ustavni sud ima na raspolaganju zahtevaju, "ne samo primerenu, već i izričitu i jasnu ustavnopravnu argumentaciju".

Sudije su navele da se odlukom Ustavnog suda ograničava pravo legalno izabranim zastupnicima da po svojoj volji podrže vladu i premijera kog žele.

"Smatramo da predsednik Republike Hrvatske, naravno, ne može istovremeno da bude i predsednik vlade, ali nema ni ustavnih, niti zakonskih prepreka da to ne bude ako prethodno da ostavku na dužnost predsednika", navodi se u mišljenju.

Ustavni sud Hrvatske ranije danas odlučio je da Milanović, kao predsednik zemlje i "zbog svojih izjava i ponašanja", ne može da bude mandatar za sastav buduće vlade.

image
VV inauguration
banner