Srbija i Balkan

Biram borbu: Novi slogan dela opozicije koji izlazi na izbore

Stranke okupljene u koaliciji Srbija protiv nasilja sastale su se u petak uveče kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore
Biram borbu: Novi slogan dela opozicije koji izlazi na izbore© R.Z./ATAImages

Deo opozicije koji izlazi na izbore i koji je napustio koaliciju Srbija protiv nasilja objavio je ime nove koalicije - Biram borbu.

"Pred vama su političke stranke i organizacije koje su donele odluku, da uz ispunjenje tri osnovna zahteva opozicije, učestvuju na izborima 2. juna i u Beogradu, a i na svim lokalnim izborima. Dakle, šest organizacija koje su ovde su donele tu odluku i napravile dogovor o zajedničkom nastupu na tim izborima sa sloganom Biram borbu", rekao je ispred nove koalicije Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Aleksić je rekao da je opozicija tražila tri zahteva koji su ispunjeni, a to je da se formira komisija koja će kontrolisati birački spisak, ravnomernu zastupljenost na javnom servisu i da se svi izbore održe u isto vreme.

On je rekao da su odlučili da ne predaju bez borbe nijednu opštinu ni grad u Srbiji, svesni situacije u kojoj se nalaze i kako je rekao, "uzurpacije institucija" od strane vlasti.

Aleksić je istakao da će danas Skupština Srbije usvojiti zakon koji je opozicija inicirala, a koji će omogućiti da se održe svi izbori u isto vreme.

"Već sutra imamo sastanak za formiranje komisije za birački spisak i za medije. Razgovaraćemo sa još nekim akterima u političkoj borbi. Ne razumem odluku da se ne izađe na izbore u Beogradu, a da se izađe na lokalnim izborima u Srbiji", rekao je Aleksić.

On je dodao da je i na prošlim izborima, u teškim uslovima, opozicija pobedila u šest opština u Beogradu, a u Srbiji ostvareni rezultati od više od 60 odsto.

Stranke okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja" sastale su se u petak uveče kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore.

Predlog o izlasku je stavljen na glasanje i podržalo ga je pet stranaka – Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv bile Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno.

Nedoumicu je izazvao stav DS, koji je prvobitno glasao protiv izlaska, ali su najavili da će podržati odluku većine. Ta stranka je ipak odlučila da učestvuje na izborima 2. juna.

SSP, SRCE i Zajedno ne žele da izađu ni na izbore za gradske opštine.

image
VV inauguration
banner