Srbija i Balkan

Hitna sednica Predsedništva BiH na temu KiM; Cvijanović: Vučić poštuje Ustav BiH za razliku od nekih

Cvijanovićeva je danas uputila zahtev za održavanje vanredne sednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda
Hitna sednica Predsedništva BiH na temu KiM; Cvijanović: Vučić poštuje Ustav BiH za razliku od nekih© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Na poziv srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović sutra će se održati sastanak Predsedništva BiH, čija će jedina tačka dnevnog reda biti apliciranje Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Kako javlja Radio Sarajevo, Cvijanovićeva je danas uputila zahtev za održavanje vanredne sednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je stav Predsedništva Bosne i Hercegovine u vezi sa apliciranjem tzv. Kosova za članstvo u SE.

Parlamentarna skupština SE dala je prošle sedmice zeleno svetlo za članstvo Prištine u toj organizaciji. Predstavnici BiH u Parlamentarnoj skupštini nisu imali jedinstven stav i glasali su različito.

Cvijanovićeva je navela i da je osnovna borba predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se poštuje kako Ustav Srbije, tako i Ustav BiH koje "razni Konakovići prošlosti, kao i razni Konakovići sadašnjosti nastoje da zaobiđu u širokom luku".

"Stvarni kršioci Ustava BiH ne stanuju ni u Republici Srpskoj, ni u Srbiji, već u Federaciji BiH u okviru bošnjačkog političkog miljea potpomognuti stranim manipulatorima koji su se razmahali po BiH", istakla je Cvijanovićeva, komentarišući izjavu ministra inostranih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića da je "katastrofalna činjenica da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi borbu za to da se genocid i dalje može negirati", prenosi Srna.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je ocenio da su Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici srušili pozitivan napredak koji je BiH ostvarila i, kako je naveo, izašli iz okvira Dejtonskog sporazuma i iz BiH svojim jednostranim akcijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na prijemu delegacije Srbije pri UN, nakon završetka sednice SB UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj UNMIK-a o Kosovu i Metohiji, da podnošenje rezolucije o Srebrenici bez konsultovanja predstavnika srpskog naroda u BiH predstavlja potpuno ignorisanje institucija Bosne i Hercegovine, njenog ustava i zakona.

image