Srbija i Balkan

Severna Makedonija bira predsednika: Počela predizborna tišina, glasanje sutra

Najviše šanse za prolazak u drugi krug imaju Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska Davkova
Severna Makedonija bira predsednika: Počela predizborna tišina, glasanje sutraGetty © Husamedin Gina/Anadolu Agency

U Severnoj Makedoniji danas je počela izborna tišina pred sutrašnje glasanje za predsednika te zemlje.

Ove godine, kako se održavaju i parlamentarni izbori, tokom tišine za predsedničke izbore, nema prekida kampanje za parlamentarne koji su zakazani za 8. maj.

Dan uoči izbora, svoje građansko pravo na predsedničkim izborima mogu ostvariti bolesni i nemoćni, zatvorenici u kazneno-popravnim zavodima i lica u pritvoru, u domovima za stare i građani u inostranstvu.

Glasanje za predsednika počelo je u subotu sa 191 članom izbornih veća koji su otputovali da sprovedu glasanje u dijaspori.

Rezultati današnjeg glasanja biće poznati sutra, uz rezultate lokalnog glasanja.

Pravo glasa na sedmim predsedničkim izborima ima 1.814.317 birača. Biračka mesta biće otvorena sutra u 7 časova, dok glasanje traje do 19 časova. Glasaće se na 3.480 biračkih mesta.

Najveće šanse da prođu u drugi krug imaju dosadašnji predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, kojeg u kandidaturi za drugi mandat podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja makedonske opozicione partije VMRO DPMNE.

Prema poslednjoj objavljenoj anketi Centra za politička istraživanja i komunikacije (CRPC), za Gordanu Siljanovsku Davkovu glasalo bi 20,4 odsto ispitanika, a za njenog glavnog konkurenta, Stevu Pendarovskog bi glasalo 16,8 odsto ispitanika.

image
VV inauguration
banner