Srbija i Balkan

Predsedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu "Kosova" u Savet Evrope

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović glasala je protiv, bošnjački član Denis Bećirović za, a hrvatski član Željko Komšić bio je suzdržan
Predsedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu "Kosova" u Savet Evrope© Председништво БиХ

Predsedništvo BiH danas nije postiglo konsenzus o stavu u vezi sa apliciranjem samoproglašenog Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

U Predsedništvu BiH održana je vanredna sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda - stav Predsedništva u vezi sa apliciranjem tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Kako saznaje RTRS, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović glasala je protiv, bošnjački član Denis Bećirović za, a hrvatski član Željko Komšić bio je suzdržan.

Cvijanović je istakla da je njena obaveza da upozori da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, te da stoga ne može da podrži ni njegovo članstvo u Savetu Evrope, ni članstvo u bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da bi glas BiH u Savetu Evrope o pitanju članstva samoproglašenog Kosova trebalo da bude negativan.

Cvijanović je istakla da s obzirom da Predsedništvo BiH na današnjoj sednici nije postiglo konsenzus o stavu u vezi sa članstvom samoproglašenog Kosova u Savetu Evrope, ministar spoljnih poslova BiH mora biti neutralan prilikom glasanja o ovom pitanju u Komitetu ministara SE 16. maja. 

Cvijanović kaže da ovakve razlike u stavovima, pokazane tokom glasanja, ukazuju da se BiH nalazi u situaciji koja je prilično problematična. Podsetila je na samovoljno delovanje ambasadora, mimo stavova Predsedništva BiH.

"Ne može jedan član Predsedništva da daje instrukciju ambasadoru da deluje", rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. 

Cvijanović je dodala da je Tužilaštvu BiH podnela krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije.

image
VV inauguration
banner