Srbija i Balkan

Besna reakcija premijera Slovenije: Vučićevi uvredljivi izrazi podsećaju na neka druga vremena

U izjavi slovenačkog premijera se navodi da je "predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi na marginama zasedanja Generalne skupštine UN upotrebio krajnje uvredljive izraze koji ne služe na čast predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda
Besna reakcija premijera Slovenije: Vučićevi uvredljivi izrazi podsećaju na neka druga vremenawww.globallookpress.com © Florian Gaertner

U neobično oštroj reakciji se kabinet slovenačkog premijera Roberta Goloba, tačnije njegova služba za odnose sa javnošću, odgovorila je na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "na marginama zasedanja Generalne skupštine UN".

U izjavi slovenačkog premijera se navodi da je "predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi na marginama zasedanja Generalne skupštine UN upotrebio krajnje uvredljive izraze koji ne služe na čast predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda".

"Izrazi podsećaju na neka druga vremena i nedostojni su dostignutog nivoa odnosa dve zemlje. Slovenija svoj rad u Generalnoj skupštini UN obavlja na principijelnoj osnovi i iskreno se trudi za mir i pomirenje među narodima. Slovenija se na isti način zalaže i u odnosu prema Srbiji. Odnos pun poštovanja prema tim našim nastojanjima je zato najmanje što možemo da očekujemo od predsednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji", navodi se u izjavi Roberta Goloba.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova u ambasadi Srbije u Ljubljani, a ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon reči srpskog predsednika nazvala je "uvredljivim i neprihvatljivim".

Oglasio se i predsednik Srbije koji je danas iz Njujorka poručio da nije želeo da uvredi narod Slovenije i da o njima misli sve najbolje, ali da njihovim političarima nema nameru da se izvinjava jer, kako je rekao, vode "odvratnu politiku".

"Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici", rekao je Vučić u obraćanju novinarima. 

Podsetimo, Slovenija je od ove godine nestalna članica Saveta bezbednosti UN, iako se za to mesto kandidovala Belorusija. Slovenija je, međutim, bila američki favorit. Vašington je prethodnom premijeru Janezu Janši, prema njegovom sopstvenom priznanju, sugerisao da podnese kandidaturu kako bi "izgurao" Belorusiju.

Na čelo slovenačke misije u Njujorku je ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon postavila Samuela Žbogara, diplomatu koji je 2008. godine (tada kao slovenački ambasador u Americi), odigrao ključnu ulogu prilikom realizacije američkog plana kako da se sprovede priznanje Kosmeta februara 2008. godine, da bi ga Ketrin Ešton, tada "ministarka" spoljnih poslova Evropske unije, 2011. postavila za vođu kancelarije EU u Prištini.

image
VV inauguration
banner