Srbija i Balkan

Lider "Istočne alternative" u BiH optužen za izazivanje mržnje: Lepio plakate s Mladićevim likom

Vojin Pavlović tereti se da je "svesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog dela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravosnažnim presudama Haškog tribunala i Suda BiH"
Lider "Istočne alternative" u BiH optužen za izazivanje mržnje: Lepio plakate s Mladićevim likom© M. M./ATAImages

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je 29. aprila optužnicu protiv Vojina Pavlovića, predsednika Udruženja "Istočna alternativa" Republike Srpske.

On se tereti da je u vreme održavanja komemoracije i ukopa srebreničkih žrtava od juna do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, "svesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog dela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravosnažnim presudama Haškog tribunala i Suda BiH", prenosi Radio slobodna Evropa.

Uz izveštaj ovog medija objavljena je i fotografija ispod koje je potpisano da je na njoj Pavlović koji lepi plakat s likom Ratka Mladića na kojem piše "11. jul dan oslobođenja Srebrenice. Hvala vojsci Republike Srpske". 

Sud dodaje da je isticanjem plakata Pavlović počinio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koristeći Bonska ovlašćenja, nametnuo je u julu 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, optužnicu potvrdio.

Protiv Pavlovića se u Sudu BiH vodi i postupak zbog veličanja presuđenih ratnih zločinaca.

Tužilaštvo BiH je početkom godine podiglo optužnicu protiv njega zbog veličanja osoba pravosnažno osuđenih za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

On je, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, 10. marta 2023. godine, kao predsednik Upravnog odbora Udruženja "Istočna Alternativa", u Bratuncu na istoku BiH postavio transparent sa likom i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine.

Time je, navodi se u optužnici, izazvao uznemirenje i strah kod većeg dela stanovnika na tom području, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpela teška stradanja u proteklom ratu.

Udruženje "Istočna alternativa" poznato je po lepljenju plakata i veličanju Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora, ali i Milorada Dodika, predsednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsednika Republike Srpske, dodaje se u tekstu.

U Statutu ovog udruženja navodi se da su protiv Evropske unije i saradnje sa NATO savezom.

Podržavaju saradnju sa Rusijom, Kinom "i svim zemljama naklonjenim srpskom narodu". Zalažu se i za nezavisnost Republike Srpske, kao za i "utvrđivanje istine" o Srebrenici.

Pavlović je član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i godinama je bio odbornik ove stranke u Skupštini opštine Bratunac.

image