Srbija i Balkan

Dodik pred Sudom BiH: Tužilaštvo bez dokaza improvizuje suđenje

Proces protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića vodi se zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik budući da za obavljanje te funkcije nema odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Dodik pred Sudom BiH: Tužilaštvo bez dokaza improvizuje suđenje© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na ročištu koje je danas održano u Sudu BiH u Sarajevu izjavio da Tužilaštvo BiH ni iz čega pokušava da donese relevantne dokaze.

"Nikakvih dokaza nema i pravi se improvizacija suđenja. Ovo je improvizacija celog slučaja", rekao je Dodik i poručio da je i "ovo dokaz zlih namera Tužilaštva BiH".

Na današnjem ročištu predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću pred Sudom BiH svedočili su bivši direktori Službenog glasnika Srpske Milka Devušić i Vladimir Janković.

Njihovo saslušanje nije trajalo duže od po pet minuta. Janković je rekao da je funkciju vršioca dužnosti direktora obavljao dva dana, te da je iz zdravstvenih razloga podneo ostavku, kao i zbog činjenice da je shvatio da ovaj poziv nije za njega, jer ne odgovara njegovoj stručnoj spremi.

Devušić je tokom saslušanja prezentovala način na koji se akti pripremaju da bi se objavili u Službenom glasniku.

Proces protiv Dodika i Lukića vodi se zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik budući da za obavljanje te funkcije nema odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tužilaštvo je iznelo dva od predloženih 59 materijalnih dokaza. Naredno ročište zakazano je za 29. aprila u 14 sati.

Pred Sudom BiH su se pre početka suđenja okupili građani i nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću.

Đurić: Pokušavaju da sude čitavoj RS

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narod uvek biti uz predsednika Srpske i da se u Sudu BiH pokušava suditi čitavoj Republici Srpskoj.

"Želimo na miran i dostojanstven način da kažemo da smo tu i da smo spremni", rekao je Ćurić.

Predsednik organizacije amputiraca "Udas" Republike Srpske Srđan Jeremić rekao je da su u ovom udruženju jednoglasni u podršci predsedniku Republike Srpske.

"Ovo je proces koji je smišljen protiv institucije predsednika Republike Srpske. Ne može se desiti da se nakon toliko godina pojavljuje novi zakon i nova pravila kako nekom padne na pamet", rekao je Jeremić.

Predsednik Skupštine Organizacije starešina Vojske Republike Srpske Blagoje Kovačević istakao je za RTRS da prava i pravde nema i da vlada sila jačeg.

"Ovo nije smislio Sud BiH, već američka i nemačka 'kuhinja'", rekao je Kovačević.

Poslanik u Narodnoj skupštini Damjan Škipina kazao je za RTRS da suđenje Dodiku i Lukiću ima političku pozadinu i da je svima jasno da ovo nije suđenje jednom ili dvojici ljudi, već svim građanima Srpske i da je cilj svega svođenje Srba u BiH na statističku grešku.

On je pozvao na jedinstvo svih Srba i prisustvo sutrašnjem mitingu "Srpska te zove" u Banjaluci.

Minić: Suđenje je farsa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je za RTRS da je postupak protiv Dodika i Lukića farsa kojom Sud BiH ponižava sve građane Srpske.

"Nama iz političkog Sarajeva poručuju da ne žele da žive s nama. Mi ne želimo nikakvo zlo FBiH, nikome, šaljemo poruku da želimo da funkcionišemo", rekao je Minić, dodajući da će svaka odluka Suda, osim oslobađajuće, biti loša za BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić rekao je za RTRS da smo više puta bili svedoci da se pravila u Sudu BiH menjaju od ročišta do ročišta.

"Ne znam da li na svetu postoji ijedan sud koji pravila menja od ročišta do ročišta. Videli smo da je proces razdvajan i spajan. Da su dovedeni svedoci koji nemaju veze sa ovim postupkom kao i promena sudija u samom postupku", rekao je Vujičić.

Vujičić ističe da od samog početka sumnjaju u nameru postupka, jer se iza toga krije namera diskreditacije predsednika Republike Srpske, odnosno zabrana njegovog političkog delovanja.

"Iza sve te priče stoji američka ambasada i bojim se da na samo tužilaštvo utiču stranci, odnosno, konkretno, američki ambasador Majk Marfi koji će, nadam se, vrlo brzo otići iz BiH", rekao je Vujičić.

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara Staša Košarac rekao je za RTRS da okupljeni građani i predstavnici Republike Srpske jasno poručuju da nikad neće odustati od Republike Srpske i da će uvek braniti njene institucije.

"Uveren sam da Republika Srpska ima ustavni kapacitet i kredibilnu politiku kojom može da odgovori na sve izazove", rekao je Košarac i dodao da rukovodstvo Srpske vodi odgovornu politiku.

image