Srbija i Balkan

Godišnjica osnivanja Vojske Republike Srpske: "Trebalo je braniti narod"

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske Skupština srpskog naroda u BiH donela je na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine
Godišnjica osnivanja Vojske Republike Srpske: "Trebalo je braniti narod"© Antonio Ahel/ATAImages

Centralna svečanost obeležavanja 32. godine od osnivanja Vojske Republike Srpske (VRS) i 19. godišnjice formiranja Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, biće održana danas u Banjaluci u kasarni "Kozara".

Biće služen parastos u Spomen-sobi i položeni venci i cveće.

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske Skupština srpskog naroda u BiH donela je na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 210 hiljada boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23 hiljade 801 pripadnik položio život u temelje Srpske, dok ih je 40 hiljada ranjeno.

Komandant Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Sreten Milošević, rekao je za RTRS da taj puk baštini identitet Vojske Republike Srpske.

"Srpski narod je uvek obeležavao važne datume i događaje i 12. maj predstavlja važan datum", rekao je Milošević.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Petar Škrbić prisetio se da je  najteža bila 1995. godina.

"Ali i 1992. godina isto, jer je trebalo mnogo toga definisati. Najteže je bilo definisati zadatke i ciljeve" dodao je.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić istakao je da je 1992. godine bilo potrebno odbraniti srpski narod, i da je onda doneta odluka da se formira Vojska Srpske.

Stevandić: VRS sprečila veliko stradanje srpskog naroda

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je podsetio da Narodna skupština Republike Srpske na sednici u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela istorijsku odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, kao odbrambene vojne formacije koja je uspela da spreči veliko stradanje srpskog naroda u proteklom građanskom ratu.

On je poručio pripadnicima Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka da treba da budu ponosni što baštine vrednosti hrabre i časne Vojske Republike Srpske, koja je u skladu Ustavom i zakonima, dala nemerljiv doprinos u njenom stvaranju i očuvanju.

"Čestitam vam 32. godišnjicu formiranja Vojske Republike i 19. godišnjicu postojanja Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka i zahvaljujem vam se na doprinosu u očuvanju mira i bezbednosti svih naših građana, napisao je u čestitki predsednik NSRS.

Cvijanović: Sa ponosom i poštovanjem se sećamo slavnih pobeda VRS

Na Dan Vojske Republike Srpske, 12. maja, Republika Srpska se sa ponosom i poštovanjem seća svih slavnih pobeda u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poručila je danas srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

"Sa ponosom i poštovanjem, Republika Srpska se seća i 23.000 poginulih boraca koji su svoje živote položili na oltar Republike Srpske braneći vekovna ognjišta, slobodu i svoj narod. Trajna dužnost svih nas je da čuvamo sećanje na njihovu i žrtvu svih junaka koji su stali u odbranu Republike Srpske kao najveće tekovine i garancije našeg opstanka, stabilnosti i budućnosti", poručila je Cvijanović.

Župljanin: Bez VRS srpski narod ne bi opstao na ovim prostorima

Predsednik Organizacije starešina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin čestitao je Dan Vojske Republike Srpske i poručio da srpski narod ne bi opstao na ovim prostorima i uživao slobodu da nije formirao svoju vojsku.

"Nemerljiv je doprinos Vojske Republike Srpske u očuvanju i odbrani Srpske koja je formirana u miru 9. januara 1992. godine. Zbog toga srpski narod i prijatelji i simpatizeri Vojske Srpske obeležavaju taj dan i da se seti svih žrtava", rekao je Župljanin.

Podsetio je da je, nažalost, Vojska Srpske ukinuta 2006. godine od kada njenu tradiciju baštini Treći Republike Srpska puk Oružanih snaga BiH.

"Nije dobro da smo ostali bez vojske jer su srpske vojske uvek bile garant bezbednosti i opstanka na prostorima na kojima srpski narod živi vekovima. Ali dok se ne stvore mogućnosti za eventualno ponovno uspostavljanje Vojske Republike Srpske, treba da baštinimo vrednost koje je ona uspostavila, te da se sećamo onih koji su svoje živote dali u veličanstvenoj borbi za očuvanje srpskog naroda i Srpske", naglasio je Župljanin u izjavi za Srnu.

image