Srbija i Balkan

Višković: Obraćanje Šmita i Bećirovića pred SB UN je nonsens, govorili u svoje ime

Višković je pozvao Bećirovića da kaže o čijem trošku boravi u SAD već 15 dana, a za Šmita je rekao da u BiH zarađuje više od nemačkog kancelara
Višković: Obraćanje Šmita i Bećirovića pred SB UN je nonsens, govorili u svoje ime© Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Jahorini da je neobjašnjiv nonsens da su se Savetu bezbednosti UN obratili nemački diplomata Kristijan Šmit i bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović, koji su govorili samo u lično ime, s obzirom na to da prvom nije potvrđen mandat visokog predstavnika, a drugi bez saglasnosti i odobrenja Predsedništva BiH.

Višković je novinarima rekao da "nešto ne štima" kada je Šmitu omogućeno da se obraća nekom ko mu nije potvrdio mandat.

"On po meni nije imao nikakvo pravo, ne sada nego nikad da se obrati u instituciji koja mu nije dala zeleno svetlo da se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH", rekao je Višković, prenela je Srna.

Višković je istakao da Šmit u Savetu bezbednosti UN iznosi laži, čuva svoje benefite i lična primanja koja ima u BiH i koja su veća i od primanja nemačkog kancelara.

Kad je reč o obraćanju Bećirovića, Višković je rekao da je on u privatnoj poseti SAD jer nema odobrenje i saglasnost Predsedništva BiH da govori u UN.

"Nije predstavljao BiH, jer da je predstavljao, sazvao bi Predsedništvo BiH i izneo ono o čemu će govoriti, te za to dobio saglasnost", rekao je Višković.

Višković je pozvao Bećirovića da kaže o čijem trošku boravi u SAD već 15 dana.

Podsetio je da je Vlada Republike Srpske dostavila svoj 31. izveštaj Savetu bezbednosti UN u kojem su navedene činjenice koje mogu proveriti svi eksperti na svetu.

image