Srbija i Balkan

Dodik: Bećirović je lažima u UN nadmašio sam sebe

Predsednik Republike Srpske je naglasio da će ostati zapisano da je legalno birani član Predsedništva BiH molio Savet bezbednosti UN da se ne ukida kolonijalna uprava u BiH, a čoveka bez legaliteta i legitimiteta označio kao jedinog ovlašćenog da govori pred Savetom bezbednosti UN
Dodik: Bećirović je lažima u UN nadmašio sam sebe© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Denis Bećirović lažima nadmašio sam sebe danas pred Savetom bezbednosti UN, a najpre tvrdeći da govori u ime BiH, što je laž.

"Ne postoji odluka Predsedništva prema kojoj Bećirović može da govori u ime BiH. On je danas govorio u ime Bošnjaka i to onih koji su ga birali. Svaka tvrdnja koju je danas izneo je tačna koliko i ta da govori u ime BiH", istakao je Dodik za Srnu, prenosi RTRS.

On je naglasio da će ostati zapisano da je legalno birani član Predsedništva BiH molio Savet bezbednosti UN da se ne ukida kolonijalna uprava u BiH, a čoveka bez legaliteta i legitimiteta označio kao jedinog ovlašćenog da govori pred Savetom bezbednosti UN.

"Niko iz Republike Srpske ne može toliko da poništi BiH jednim potezom koliko je to učinio Bećirović danas. Laži koje je izneo na račun Republike Srpske, posebno one o ugrožavanju mira, kontinuitet su Bećirovićeve, ali i bošnjačke politike, koja se svodi na fabrikovanje laži o Republici Srpskoj i Srbima", ukazao je predsednik Srpske.

On je rekao da je suludo otići pred Savet bezbednosti UN da bi se žalio na stranu potpisnicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, što Republika Srpska jeste u svim njegovim aneksima, a onda tu istu potpisnicu optuživati da napada Dejtonski sporazum.

"Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unela svoj suverenitet, iako se Bećirović uzalud trudi da ga negira. Republika Srpska je nastala prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer kako nešto što tek nastaje sporazumom može da potpiše sve anekse tog sporazuma", istakao je Dodik.

U jednom od tih aneksa, dodao je predsednik Srpske, je i Ustav BiH kojim je takođe rešeno pitanje imovine, tako da po Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je Ustav BiH, imovina pripada entitetima.

"Ustav je precizirao da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Imovina nije na spisku onoga što je tim sporazumom pripalo BiH", pojasnio je Dodik.

Kada je reč o Bećirovićevim optužbama na račun Srbije, Dodik je naveo da negirati da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma je, takođe, negiranje tog sporazuma, za šta uporno on optužuje Republiku Srpsku.

"Tvrditi da Republika Srpska preti, kako Bećirović kaže, novim genocidom zaslužuje dva pitanja - koji je to bio stari i da li je on uopšte normalan ako tako olako izgovara tako teške i opasne stvari", naglasio je predsednik Republike Srpske.

Bećirović se žali na Srpsku i traži da se Šmitove odluke sprovode

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je BiH postigla važan korak kada je Brisel doneo odluku da otvori pregovore za pristupanje EU.

On je naveo da je važno da Savjet bezbjednosti UN u novembru produži mandat misiji "Altea".

Bećirović je mišljenja da vlasti Republike Srpske tumače, kako kaže, selektivno Dejtonski sporazum i smatra da se odluke Kristijana Šmita moraju sprovoditi u delo na celoj teritoriji BiH.

"Prete miru i stabilnosti. Godinama potkopavaju temeljne odluke iz Dejtona i sprovode pravno nasilje", ocenio je Bećirović, tvrdeći da "govori u ime BiH".

Bećirović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH, govorio je da je u Srebrenici jula 1995. godine počinjen "genocid" nad Bošnjacima.

On je iskazao i svoj stav da mu smeta što predstavnici Republike Srpske ne dozvoljavaju da se otme imovina Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske javno zagovara ujedinjenje Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, to utiče na nekoliko država članica UN - požalio se Bećirović pred Savetom bezbednosti UN.

image