Srbija i Balkan

Kina i Rusija u SB UN o BiH: Rezolucija o Srebrenici pretnja po bezbednost; Šmit optužio Srpsku

U Njujorku je održana redovna polugodišnja debata Saveta bezbednosti UN o BiH. Nemački političar je rekao da još nije dostignut "željeni stepen poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma" i može da se uradi više
Kina i Rusija u SB UN o BiH: Rezolucija o Srebrenici pretnja po bezbednost; Šmit optužio Srpsku© Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je održana redovna polugodišnja debata Saveta bezbednosti UN o BiH. 

Nemački političar Kristijan Šmit pozvao je vlasti na svim nivoima u BiH da iskoriste trenutak da se BiH integriše u evropsku porodicu, nakon što je EU odlučila da otvori pristupne pregovore.

On je tokom debate rekao da njegov izveštaj poziva na veću pažnju, ali podršku međunarodne zajednice kada se radi o BiH.

Prema njegovim rečima, kako bi se ostvario napredak, treba omogućiti BiH da se osloni na pouzdane instrumente, kao i na svoj Ustav.

Šmit je pozvao sve stranke u vladajućim strukturama na svim nivoima u BiH da daju konstruktivan doprinos.

On je naglasio da mora da se dosta ulaže u poverenje ljudi u politički sistem, kako bi se narod podstakao da "ostane u BiH i da ne odlazi iz zemlje".

Šmit je ocenio da je otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji odlučujući trenutak.

Smatra da je pritisak na pravosudne institucije veliki izazov u BiH, te da su posebno ozbiljni izazovi sa kojima se suočava Ustavni sud BiH.

Šmit je podsetio da je Venecijanska komisija poslala mišljenje u kojem se ističe potreba za angažovanjem svih relevantnih institucija u BiH.

Nemački političar optužio je vlasti Republike Srpske "da doprinose kršenju Dejtona" i naveo da je to "proces koji nosi teške posljedice ne samo za BiH već i za celi region".

Šmit je naglasio da institucije u BiH treba da deluju zajedno.

Prema njegovom mišljenju, još nije dostignut "željeni stepen poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma" i može da se uradi više.

On je ocenio da Euforova Misija "Altea" mora da ostane u svom sadašnjem kapacitetu i da je važno da se nastavi.

Šmit je pohvalio intenzivne i dobre pripreme za lokalne izbore u BiH ove godine.On je pozvao da se iskoristi trenutak i napomenuo da su svi u BiH odgovorni za mirnu i naprednu budućnost, jer se ta perspektiva duguje mlađim generacijama

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je "predstavljanje dokumenta o tragičnim događajima u Srebrenici bez saglasnosti svih entiteta direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i predstavlja ozbiljno kršenje Dejtona i rezolucija Saveta bezbednosti UN".

"Smatramo da je ovaj provokativni tekst pretnja po mir u bezbednost u zemlji i čitavom regionu", rekao je ruski izaslanik i ukazao da iza inicijative stoji Nemačka - zemlja koja je u 20. veku započela dva svetska rata i počinila genocid, prenosi Srna.

Kineski ambasador u Savetu bezbjednosti UN Geng Šuang poručio je da bi o BiH trebalo da odlučuju predstavnici tri naroda. On je istakao da najavljena rezolucija o Srebrenici nije u skladu sa retorikom održavanja mira i stabilnosti u regionu.

Vršilac dužnosti zamenika stalnog predstavnika Srbije pri UN Saša Mart ukazao je da je nacrt rezolucije o Srebrenici podneo stalni izaslanik BiH Zlatko Lagumdžija, bez odluke Predsedništva BiH, te upozorio da će ova inicijativa koja ima političke ciljeve jedne strane produbiti razdor među ljudima i ugroziti proces pomirenja.

Ambasador EU pri UN Stavros Lembrinidis izrazio je u ime evropskog bloka zabrinutost zbog inicijativa koje dolaze iz Republike Srpske i optužio vlasti Srpske da se "bore protiv evropskog puta BiH".

Zamenik ambasadora SAD u UN Robert Vud rekao je da je stabilnost BiH ključna za sprečavanje sukoba i za održavanje stabilnosti i mira u regionu i u Evropi.

Zamenik britanskog ambasadora u UN Džejms Karijuki rekao je da narodi u BiH treba sami da biraju svoju budućnost, a da Velika Britanija podržava ambiciju za većom evroatlantskom integracijom BiH.

Predstavnik Slovenije Marko Štucin rekao je da je BiH tokom prethodnih meseci ostvarila mnogo veći napredak na putu ka EU nego tokom protekle decenije, ali da je potrebno da se ovaj pozitivni zamah nastavi, pošto je preostalo još mnogo posla na putu ka članstvu.

Zamjenik ambasador Švajcarske u UN Adrin Hauri rekao je da je odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH pruža šansu da se ubrzaju reforme, te pozvao sve političke aktere u BiH da se konstruktivno uključe u istinski dijalog kako bi se očuvalo jedinstvo i stabilnost zemlje.

On je rekao da je bitno da lideri svih subjekata u BiH formulišu zajedničke interese za svoju zemlju i njenu budućnost.

Zamenica ambasadora Francuske u UN Natali Broadherst rekla je da se Francuska zalaže za stabilnost u BiH i daje svoj doprinos učešćem u Euforovoj Misiji "Altea", koja od 2004. godine igra ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i bezbednosti u BiH.

Ona je istakla da se situacija u BiH "nije značajno promenila od posljednjeg sastanka Saveta bezbednosti UN prije dve sedmice".

Vlada Srpske svoj Izveštaj dostavila je ranije, s posebnim osvrtom na posledice eventualnog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija objavila je na svom sajtu da će rasprava o Rezoluciji o Srebrenici, u kojoj se događaji iz jula 1995. označavaju kao genocid nad Bošnjacima i ustanovljava se dan sećanja na žrtve, biti održana 23. maja.

Glasanje o Rezoluciji o Srebrenici je već dva puta prolongirano, a ovo posljednje povlači i pitanje - da li njeni predlagači imaju prostu većinu potrebnu za usvajanje, ili su se, ipak, preračunali.

image