Srbija i Balkan

Predstavnici Srpske za RT Balkan: Generalna skupština UN obesmislila pojam genocida

Uprkos tome što prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, stav predstavnika BiH mora odražavati volju naroda koji u njoj žive, Srba, Hrvata i Bošnjaka, predstavnik Bosne i Hercegovine u GS UN je glasao za Rezoluciju o Srebrenici
Predstavnici Srpske za RT Balkan: Generalna skupština UN obesmislila pojam genocida© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Republika Srpska i njeni predstavnici odbacuju odluku o Rezoluciji o Srebrenici i ističu da je Bosna i Hercegovina, glasala  protivpravno, u suprotnosti sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, bez saglasnosti Predsedništva BiH.

Šef poslaničke grupe SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić je za RT Balkan navela da stav predstavnika BiH, prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, mora odražavati volju naroda koji u njoj žive, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Glasanje BiH je zapravo glasanje političkog bošnjačkog Sarajeva koje, zajedno sa Majklom Marfijem i određenim zapadnim mentorima, radi na realizaciji datog obećanja muslimanima, a to je: BiH će biti unitarna. U unitarnoj BiH, Srbi i Hrvati su smetnja, apsolutni višak. Cilj ove besramne rezolucije je istrebljenje Srba iz BiH.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević je istakla da posle današnjeg dana "svet više nije isti".

"Generalna skupština UN-a obesmislila je pojam genocida i uvredila sve žrtve ratova, posebno odbrambeno-otadžbinskog. Uvredili su sve ubijene, bez obzira na veru i naciju, ali i žive. Davanjem 'prednosti' žrtvama jednog naroda ubili su suživot na ovim prostorima. Glasanjem za Rezoluciju BiH je zakucala poslednji ekser u svoj sanduk nepoštovanjem pravila i procedura koji su temelj za opstanak ove zajednice. Tako da možemo pristupiti sahrani ove zajednice. Poništavanjem volje dva naroda ne gradi se zajednička država. Ako želimo BiH, onda moramo želeti da živimo zajedno uz uvažavanje razlika. Nažalost, očigledno je da nema volje za suživot", naglasila je Ljubojević.

Predsednik skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić je rekao da je ovakav način izglasavanja još jedan dokaz da je ovo silovanje istorije i silovanje pravde, istakavši da su svi susedi BiH, koji su glasali za rezoluciju, pokazali da ne žele mir i suživot na ovim područjima.

"Srbi su slobodarski narod! Mi nismo genocidna tvorevina niti smo genocidni!, poručio je Kojić za RT Balkan.

On je istakao da veruje da će u vremenu koje je pred nama istina isplivati i "da će ova kvazi rezolucija biti proglašena ništavnom".

Prema njegovim rečima, svaki Srbin je dužan da ide uzdignute glave ali i da govori o strahotama koje smo mi preživeli.

"Uzmemo li u obzir broj uzdržanih i onih koji su bili protiv rezolucije jasno pokazuje da je većina bila na strani istine. Ovo je politička a ne naučno potkrepljena rezolucija", zaključio je Kojić.

Podsetimo, predlog rezolucije o Srebrenici je predložio ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti Predsedništva BiH, što predstavlja direktno kršenje Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma.

image