Srbija i Balkan

Đurić: Srbija žrtva ideološkog lova na veštice

Ministar spoljnih poslova Srbije odgovorio je na kritike iz BiH na održavanje Svesrpskog sabora
Đurić: Srbija žrtva ideološkog lova na veštice© Tanjug/Tamas Purger/MTI via AP

Srbija je "ponovo žrtva ideološkog lova na veštice", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić povodom kritika iz Bosne i Hercegovine na održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu.

Đurić je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" na RTV podsetio kritičare da Srbija okupljanjem svog naroda zbog negovanja nacionalnog identiteta čini ono što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Ustavna je obaveza i strateško opredeljenje Srbije da pomaže Srbima u regionu da čuvaju svoj regionalni identitet, svoj srpski identitet, da neguju ostvarena prava i nivo autonomije, istakao je.

"Smatramo da to nije na štetu bilo koga drugog, već da doprinosi harmoničnim odnosima u regionu. Jedino što ne doprinosi harmoničnim odnosima je zlonamerna interpretacija Sabora. Srbija je u Deklaraciji jasno rekla da je zemlja budućnosti koja je fokusirana na ekonomski razvoj, jedan od prioriteta je članstvo u EU, što ne pominju ni pojedini međunarodni zvaničnici. To je, nažalost, očekivano i deo onoga što se dešava Srbiji, koja je žrtva ideološkog lova na veštice zbog svog geopolitičkog pozicioniranja", objasnio je Đurić.

Dodao je da je ruka saradnje pružena i Federaciji BiH, ali da neki političari iz tog entiteta napadima žele da sakriju svoj etnonacionalizam i "želju da preseku veze Srbije i RS, što Beograd nikada neće prihvatiti".

"Žalosno je što se Bećirović, Konaković, Lagumdžija bave gaženjem Dejtonskog sporazuma, koji je za nas u političkom smislu sveta knjiga. Mi ga čuvamo od svih onih koji bi hteli da razgrade teritorijalni integritet Srbije, ali i svim srcem i strasno od onih koji bi da ugaze nadležnosti RS", objasnio je Đurić.

Ukazao je na odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića ambasadi SAD u Sarajevu, u kojem je ponovio posvećenost poštovanju svih sporazuma, ali i postavio pitanje gde stoji da nadležnosti u oblasti imovine mogu da se oduzimaju entitetima i prenose na federalne vlasti, a to je jedan od ključnih uzroka krize koje potresaju BiH.

"Što se tiče našeg Sabora nama je baš merak da se nalazimo i nastavićemo da se srećemo, da se povezujemo, ali ne na štetu bilo koga drugog, već u cilju jačanja našeg identiteta, negovanja jezika, tradicije i kulture, a želimo da pomognemo i drugima da neguju jezik, tradiciju, kulturu, jer su oni naše komšije i prijatelji, a za mene i braća. Neću da dozvolim da nas svađaju Bećirovići, Konakovići i razne druge političke struje. Moramo da sarađujemo", poručio je Đurić.

image