Srbija i Balkan

Hrvatska: Dojava o bombi u Vrhovnom sudu stigla tokom sastanka sa ukrajinskom delegacijom

Dojave o bombama u Hrvatskoj ne prestaju da uznemiruju građane, a predsednik Vrhovnog suda ističe da je dojava stigla tokom sastanka sa ukrajinskom delegacijom i da je to, prema njegovim rečima, "namerno napravljeno"
Hrvatska: Dojava o bombi u Vrhovnom sudu stigla tokom sastanka sa ukrajinskom delegacijomwww.globallookpress.com © Igor Soban

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić, rekao je da je obavešten o dojavi o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zgradi, u trenutku kada se održavao sastanak sa delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine. 

"Nekako mi se čini da je to namerno napravljeno u ovom trenutku", rekao je Dobronić, izveštava HRT.

Dodao je da se uvek može nagađati, ali mu je, kaže, prva pomisao bila da je dojava povezana sa ovim sastankom.

"Praktično 20 minuta od početka tog sastanka stigla je dojava", naglasio je Dobronić, rekavši da je sastanak morao da bude prekinut.

Na pitanje novinara da li je sastanak bio najavljen javno, odgovorio je da misli da nije, ali da se barem u nekim službenim krugovima znalo za njega.

Inače, prošlog petka "sumnjivo pismo" sa životinjskim očima i "impregniranom tečnošću karakteristične boje", poslato je ukrajinskoj Ambasadi u Zagrebu, a iste pošiljke, poslate su i u ambasade Ukrajine u Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Holandiji, i Austriji, kao i konzulatima u Napulju, Krakovu i Brnu.

Danas su u Vladu Hrvatske, sudove i većinu državnih institucija, stigle dojave o postavljenim bombama, elektronskim putem, u vidu pretećih mejlova.

Oko 9:30 časova, stigle su dojave da su u zgrade sudova na Zrinjevcu postavljene ekslozivne naprave. Preteće upozorenje dobio je Vrhovni sud, Visoki kazneni sud, zagrebački Županijski sud, sud u Dubrovniku, a zgrade su evakuisane, prenosi Tanjug.

Portparol Županijskog suda, sudija Dinko Mešin, rekao je da su dojavu o bombi primili putem i-mejla u 9:24.

"Zgrade će se srušiti. Nemojte ovo ignorisati. Podmetnuta je bomba", pisalo je u elektronskom pismu.

"U mejlu dojave nije specifikovano gde je bomba tačno postavljena, pa se pretpostavlja da je mejl poslat na više adresa. Policija je brzo stigla na mesto događaja i trenutno se oko trista zaposlenih nalazi van zgrade, sve dok se prostor ne pregleda", rekao je jutros portparol Županijskog suda.

Karlovačka policija, nešto kasnije, potvrdila je da je pretnja ekplozivnom napravom u Županijskom sudu, lažna.

Dojave o bombama stigle su, takođe, i u većinu hrvatskih gradova, Zagrebu, Labinu, Poreču, Karlovcu, Varaždinu, Šibeniku, Gospiću.
Istarska policija saopštila je, nakon istrage, da na lokacijama u Labinu i Poreču nisu potvrđeni navodi da je postavljena eksplozivna naprava.
Dojave su bile lažne u Šibeniku i Gospiću, potvrdili su iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova. 

"Anonimnu dojavu o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima, zgradama pravosudnih tela, primile su i preostale dve policijske uprave: krapinsko-zagorska i požeško-slavonska", saopštio je hrvatski MUP.

Prema poslednjim informacijama, hrvatski mediji navode da su dojave o bombama stigle i do tržnih centara, te da su u toku evakuacije.

image