Svet

Novi Zeland bez duvanskog dima: Trajno zabranili pušenje mladim generacijama

Radikalno će biti smanjen broj maloprodajnih objekata koji mogu da prodaju duvan, kao i količina nikotina u duvanskim proizvodima
Novi Zeland bez duvanskog dima: Trajno zabranili pušenje mladim generacijamawww.globallookpress.com © Jonas Roosens/Keystone Press Agency

Parlament Novog Zelanda odobrio je zakon koji zabranjuje ljudima koji trenutno imaju 14 godina ili manje da kupuju duvan. Ovaj potez je deo nacionalne kampanje za postepeno ukidanje pušenja za samo tri godine.

Novi zakon, koji je usvojen danas, zabranjuje prodaju duvanskih proizvoda svima koji su rođeni 1. januara 2009. ili kasnije. Kršenje će biti kažnjeno novčanom kaznom do 150.000 novozelandskih dolara (140.000 dolara).

Ideja koja stoji iza zakona je da se postepeno povećava minimalna starosna granica za kupovinu cigareta. Međutim, nova ograničenja se ne odnose na vejping proizvode.

Takođe, radikalno je smanjenjen broja maloprodajnih objekata koji mogu da prodaju duvan, sa oko 6.000 na 600,kao i količina nikotina koja je zakonom dozvoljena u duvanskim proizvodima.

Poslanici Novog Zelanda glasali su po partijskoj liniji, usvojivši zakon 76 prema 43. Zakon će stupiti na snagu 2023. godine.

Komentarišući nacrt zakona, pomoćnica ministra zdravlja Aješa Veral rekla je da će "hiljade ljudi živeti duže i zdravije". Ona je dodala da će zdravstveni sistem moći da uštedi nekoliko milijardi dolara na lečenju bolesti izazvanih pušenjem, uključujući neke vrste raka i srčane udare.

Neki kritičari zakona su istakli da je zatvaranje tolikog broja prodavnica duvanskih proizvoda loše za posao.

Bruk van Velden, zamenica lidera libertarijanske stranke ACT, koja se protivila zakonu, opisala ga je kao "lošu politiku". Ona je tvrdila da bi zakon stvorio veliko crno tržište, dodajući da zabrana nikada nije delovala i da je uvek izazivala neželjene posledice.

Vlada Novog Zelanda namerava da zemlju učini slobodnom od dima do 2025. godine, što znači da će vremenom manje od pet odsto stanovništva biti pušači.

image