Svet

Ruska banka tuži Belgiju: Odmrznite nam novac

Verujući da je ispunila uslove da joj se oslobode sredstava a da nije dobila odgovor Trezora, Banka Sankt Peterburg je odlučila da pravdu potraži na sudu
Ruska banka tuži Belgiju: Odmrznite nam novacwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Nakon što je nekoliko meseci zahtevala da joj se odmrznu sredstva od oko 110 miliona dolara, blokirana na računima "Juroklira", Banka Sankt Peterburg, budući da nije dobila odgovor od administracije belgijskog trezora, rešila je da "preduzme zakonske akcije protiv te države".

Banka tuži Belgiju i traži od suda da naloži odmrzavanje sredstava pošto nema nikakve veze s vlastima u Rusiji, te ne bi trebalo da trpi evropske sankcije, preneo je belgijski ekonomski list "Eko".

Pravni zastupnici Banke Sankt Peterburg izjavili su za list da ruski preduzetnici poseduju akcije na NSD računima u "Jurokliru" i da im je sve zamrznuto iako nisu povezani s režimom koji je na meti sankcija.

Od početka rata u Ukrajini Evropa je preduzela niz mera protiv ruske imovine deponovane na inostranim računima. U okviru devet paketa sankcija nalazi se i zamrzavanje finansija ruskih zvaničnika i ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Trećeg juna Nacionalni depozit za poravnanje (NSD), ruska nebankarska finansijska institucija sa sedištem u Moskvi, odnosno ruski ekvivalent belgijskog posrednika "Juroklir", dodat je na listu fizičkih i pravnih lica koja podležu ograničenjima.

Ruska banka je od 12. avgusta pokušavala da stupi u kontakt s belgijskim trezorom ne bi li izdejstvovala odmrzavanje imovine. Ali bez uspeha.

Pošto je objavljen osmi paket sankcija 6. oktobra 2022, Savet EU dodao je amandman koji je predviđao odmrzavanje sredstava koja se drže ili deponuju kod NSD-a. Zato je banka ponovila svoj zahtev 17. oktobra, no opet nije bilo odgovora iz Trezora.

Verujući da je ispunila uslove da joj se oslobode sredstava a da nije dobila odgovor Trezora, Banka Sankt Peterburg je 16. decembra odlučila da pravdu potraži na sudu i tuži belgijsku državu.

Do sada su održana dva ročišta a Trezor je najavio niz novih "opštih uslova", što advokati banke tumače kao nezakonito.

Belgijske institucije za sada se nisu oglasile povodom tužbe.

"Juroklir" je kompanija za finansijske usluge, specijalizovana za poravnanje transakcija sa hartijama od vrednosti, kao i za čuvanje i servisiranje imovine ovih hartija od vrednosti.

image