Ekonomija

Evropska centralna banka: Nemamo izbora, nastavljamo da podižemo kamatne stope

ECB je prošle nedelje ublažila tempo dizanja kamatnih stopa, uz upozorenje da predstoji značajno pooštravanje mera suzbijanja inflacije
Evropska centralna banka: Nemamo izbora, nastavljamo da podižemo kamatne stope© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Evropska centralna banka (ECB) mogla bi da nastavi sa trenutnim tempom dizanjem kamatnih stopa na neodređen "vremenski period" ne bi li obuzdala inflaciju, rekao je potpredsednik te institucije Luis de Gindos. 

"Nemamo drugog izbora nego da delujemo", rekao je on u intervjuu za list "Mond" i dodao da "povećanje od 50 baznih poena moglo bi da postane nova norma u bliskoj budućnosti."

"Ako ništa ne preduzmemo, situacija će biti gora jer je inflacija jedan od faktora trenutne recesije", ocenio je de Gindos, ukazavši da će koraci koje je ECB do sada preduzela uticati na inflaciju, ali da ta institucija "mora učiniti više", prenosi Rojters.

ECB je prošle nedelje ublažila tempo dizanja kamatnih stopa, uz upozorenje da predstoji značajno pooštravanje mera suzbijanja inflacije.

De Gindos je takođe rekao da je zabrinut da bi tržišta mogla da potcene istrajnost inflacije, te da pomisle kako je fiskalna politika bloka nekompatibilna sa monetarnom.

Banke se nalaze u solidnoj poziciji i u stanju su da izdrže šok, ocenio je de Gindos, i dodao da nema više nema sumnje u nebankarske i hedž fondove koji imaju veoma nelikvidnu imovinu i akumuliraju rizična sredstva.

Banke imaju solidnu kapitalnu poziciju i mogu da izdrže šok, rekao je de Gindos, dodajući da pre sumnja u nebankarske, posebno hedž fondove, koji su akumulirali mnoga i potencijalno rizična sredstva.

image