Svet

Hoće li republikanski Kongres smanjiti potrošnju na odbranu i pomoć Ukrajini

Veće su šanse da će Makartijevi šefovi odbora insistirati na daljem povećanju budžeta za odbranu, nego da će podržati njegovo smanjenje, što je novi predsednik Predstavničkog doma obećao
Hoće li republikanski Kongres smanjiti potrošnju na odbranu i pomoć Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Kevin Makarti uspeo je da postigne dogovor sa grupom pobunjenih republikanaca koji su se protivili njegovom izboru za predsednika Predsedničkog doma američkog Kongresa, a prema navodima američkih medija kompromis je uključivao i obećanje da će nova većina ukinuti povećanje vojnog budžeta od čak 75 milijardi dolara.

Ipak, nade da bi novi saziv Predstavničkog doma predvođen republikancima mogao da preokrene dosadašnju politiku nekontrolisanog trošenja na odbranu deluje preuranjeno, piše portal "Responsibel stejtkraft".

Vođstvo Kongresa objavilo je ko će biti novi predsednici odbora u utorak, a imenovanja su pokazala da Makarti ne planira da skloni stare i dobro poznate "jastrebove" iz svojih redova, već da im je dodelio uticajne pozicije.

"I pored svih navoda o novoj Republikanskoj partiji, ljudi na njenom čelu u istom su kalupu kao i oni koji su je vodili više od deset godina", napisao je na Tviteru nekadašnji član predstavničkog doma i libertarijanac Džastin Amaš.

Jedan od primera je nova predsednica moćnog Odbora za dodeljivanje novca (House Committee on Appropriations), republikanska kongresmenka iz Teksasa Kej Grejndžer, koja važi za zastupnika većeg trošenja na odbranu.

Ona je svojevremeno hvalila kontroverzne borbene avione F-35, koje je nazvala "integralnim delom naše nacionalne bezbednosti". Kako je "Responsibel stejtkraft" preneo prošle godine, okrug Tarant koji ona predstavlja dobio je oko 12 milijardi dolara novca predviđenog za odbranu tokom 2021. godine.

Republikanac iz Alabame Majk Rodžers, koji će se naći na čelu Odbora za oružane snage, takođe ima reputaciju tvrdog pristalice povećanja vojnog budžeta.

"Ako nastavimo ovim tempom, vojni budžet SAD premašiće bilion dolara do kraja ove decenije, što je najveće povećanje još od kraja Drugog svetskog rata", napisao je saradnik "Kvinsi" instituta Bil Harding, dodajući da je Rodžers srdačno podržao Pentagonov plan modernizacije nuklearnih snaga "težak" 1,7 biliona dolara.

Slična situacija je i sa republikanskim kongresmenom iz Teksasa Majklom Mekolom, koji će preuzeti vođenje Odbora za spoljne poslove. Nakon što je glasao za prošlogodišnji vojni budžet od 858 milijardi dolara, Mekol se hvalio činjenicom da je on za 45 milijardi veći od onoga što je Pentagon tražio.

On je tom prilikom izjavio da je Kongres poslao jasnu poruku da Amerika i dalje podržava svoje trupe i da se nikada neće povući pred globalnim izazovima, navodi američki portal.

Drugim rečima, veće su šanse da će Makartijevi šefovi odbora insistirati na daljem povećanju budžeta za odbranu, nego da će podržati njegovo smanjenje kako je novi predsednik Predstavničkog doma navodno obećao.

On će se takođe suočiti sa ozbiljnim otporom i ako bude pokušao da ograniči količinu novčane pomoć za Ukrajinu, koja i dalje uživa snažnu dvopartijsku podršku u Kongresu, navodi "Responsibel stejtkraft" .

Ukoliko je zaista posvećen smanjenju troškova za odbranu, Makarti bi pomoć mogao da potraži od progresivnih demokrata, koji su prošle godine podržali kresanje Pentagonovog budžeta za čak 100 milijardi dolara.

image