Svet

Nemačka na silu vakciniše žrtvu Holokausta: Smeštaju je na psihijatriju

U sudskoj presudi se navodi da je prinudna vakcinacija protiv kovida 19 dotične osobe u kontekstu smeštaja bila neophodna za dobrobit iste, a kako bi se sprečila neposredna značajna šteta po njeno zdravlje
Nemačka na silu vakciniše žrtvu Holokausta: Smeštaju je na psihijatrijuwww.globallookpress.com © Michael Matthey

Sud u nemačkom gradu Štutgartu, u saveznoj državi Baden-Virtemberg, nastoji da natera 86-godišnju jevrejsku kompozitorku Inu Žvaneckaju, koja je kao dete preživela strahote Holokausta, na vakcinaciju protiv kovida 19, prenosi austrijski sajt "Report 24".

Žvaneckaja će "protiv njene volje biti poslata lekaru, koji će je dva puta vakcinisati protiv kovida 19", a potom će biti "smeštena u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu".

Prema napisima "Reporta 24", ona "nije poremećena niti ugrožava sebe ili druge. Ona se samo boji za svoj život", što dovodi u pitanje prijem na psihijatriju.

Prema presudi dežurni negovatelj Žvaneckaje je, pošto je procenio da nije sposobna da živi sama, odobrio smeštaj obolele osobe na zatvorenom odeljenju psihijatrijske bolnice ili zatvorenom odeljenju zdravstvene ustanove, a istovremeno su odobrene i dve vakcinacije protiv kovida 19, što je obavezna medicinska mera za prijem u ustanovu.

U presudi se dalje navodi da je vakcinacija protiv kovida 19 protivna volji dotične osobe u kontekstu smeštaja bila neophodna za dobrobit iste kako bi se sprečila neposredna značajna šteta po njeno zdravlje.

"Ne čekajući najpre uspeh bolničkog lečenja, a zatim, na primer, ponovno rešavanje slučaja dobijanjem novog veštačenja o potrebi daljeg smeštaja, ovde se odmah donosi odluka o budućnosti ove ne tako zavisne žene", izjavio je advokat Žvaneckaje koji je potom o svemu obavestio javnost i lokalne organizacije, te su usledile burne reakcije protiv prinudnog odvođenja starice na psihijatriju, kao i vakcinacije.

Posledica svega je da su je aktivisti, pre nego što su došle nadležne službe, "odveli na bezbedno mesto". A nakon velikog pritiska javnosti sud je odlučio da obustavi naredbu u vezi sa obaveznom vakcinacijom.

image