Svet

Britanski poslanik uporedio vakcinu protiv kovida s holokaustom

Torijevca Endrua Bridžena čeka formalna istraga zbog objave na Tviteru
Britanski poslanik uporedio vakcinu protiv kovida s holokaustomGetty © Leon Neal / Staff

Poslanika konzervativaca Endrua Bridžena u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva ta stranka je kaznila time što mu je oduzet "partijski bič" nakon što je na Tviteru plasirao "dezinformacije" o vakcini protiv kovida 19, prenosi "Politiko".

U sada izbrisanom tvitu Bridžen je podelio vezu do članka, u vezi s vakcinom, na desničarskom blogu "Ziro hedž" i napisao: "Kao što mi je jedan kardiološki konsultant rekao, ovo je najveći zločin protiv čovečanstva od holokausta".

Nekoliko minuta nakon poslanikove objave zvaničnik konzervativaca, koji je zadužen za partijsku disciplinu, Sajmon Hart izjavio je: "Dezinformacije o vakcini nanose štetu i odnose živote. Oduzimam 'bič' Endruu Bridženu, i ta odluka odmah stupa na snagu, dok očekujem zvaničnu istragu."

Bridžen je poslednjih meseci iznosio brojne komentare protiv kovid vakcina, a prethodno mu je zabranjen pristup u Donji dom na pet dana zbog kršenja pravila lobiranja.

"Partijski bič" je sistem po kojem je nosilac ove funkcije zadužen za to da članovi partije u parlamentu glasaju prema partijskoj platformi, a ne prema ličnim interesima. On nije svojstven samo Velikoj Britaniji, već postoji u više zemalja širom sveta.

image
VV inauguration
banner