Svet

Stoltenberg: NATO da pojača proizvodnju oružja

On je na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine pozdravio spremnost Velike Britanije, Francuske i Poljske da isporuče tenkove i pozvao ostale da slede njihov primer
Stoltenberg: NATO da pojača proizvodnju oružjawww.globallookpress.com © IMAGO/DAMIAN BURZYKOWSKI

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija ne pokazuje znake da se sprema za mir, već se, naprotiv, sprema za dug rat.

Članice i saveznici NATO-a bi trebalo da pojačaju proizvodnju oružja i municije i da brzo popune zalihe, poručio je Stoltenberg na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajnu u Nemačkoj.

On je dodao da Alijansa zbog toga blisko sarađuje sa industrijom i da će nabavke biti ključna tema na sastanku ministara odbrane NATO-a u februaru.

Potrebno je dodatno pojačati vojnu podršku, kako bi Ukrajina pobedila i oslobodila okupiranu teritoriju, poručio je Stoltenberg. 

"Kao i većina ratova, i ovo će se verovatno završiti za pregovaračkim stolom, ali ono što se dešava u pregovorima direktno je povezano sa onim što se dešava na bojnom polju, tako da sada moramo da isporučimo više oružja Ukrajini", izjavio je on. 

Stoltenberg je pozdravio spremnost Velike Britanije, Francuske i Poljske da isporuče tenkove i pozvao saveznike i partnere da slede njihov primer. 

image