Svet

Kontroverzna lekarka pojačanje u Bajdenovoj administraciji: Gojaznost je do genetike

Dr Fatima Kodi Stenford proslavila se po svojim tvrdnjama da se gojaznost ne može rešiti ishranom i vežbom već da je u pitanju nerešiv genetski problem
Kontroverzna lekarka pojačanje u Bajdenovoj administraciji: Gojaznost je do genetikeGetty © Sean Gallup / Staff

Lekarka specijalizovana za problem gojaznosti dr Fatima Kodi Stenford novo je pojačanje u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena – postala je član Savetodavnog odbora za smernice za ishranu pri Ministarstvu poljoprivrede SAD, tela čiji je zadatak da propiše standarde ishrane za Amerikance u periodu do 2025. godine.

Vest koja ne bi bila nimalo čudna da se ne radi o osobi koja se pre mesec dana našla na udaru kritika zbog svojih kontroverznih stavova iznetih u emisiji "60 minuta" – gde je tvrdila da je gojaznost više stvar genetike nego načina života.

U trenutku kada u Sjedinjenim Državama gotovo vlada epidemija gojaznosti, statistike su beležile da je od 2017. do 2020. procenat gojaznih Amerikanaca skočio sa 30,5 odsto na 41,9 procenata, dakle, kada skoro polovina Amerikanaca ima višak kilograma, lekarka Stenford tvrdi da dijeta i redovna fizička aktivnost imaju mali uticaj na bolest koja hara Amerikom.

"Uzrok gojaznosti broj jedan je genetika", ističe lekarka iz bostonske bolnice "Mas dženeral helt", i dodaje da to znači da "ako su vam roditelji gojazni, i sami imate 50 do 85 odsto šansi da ćete i vi imati tu bolest čak i uz optimalnu ishranu, vežbanje, dovoljno sna i kontrolisanje stresa".

Još više zabrinjava statistika koja ukazuje da je 43 miliona dece predškolskog uzrasta bilo gojazno u 2010. godini širom sveta i da su brojevi u stalnom porastu od 1990-ih.

Takođe, ukoliko se trend ne zaustavi, predviđa se da će do 2030. godine na svetu čak milijarda odraslih biti gojazna.

image