Svet

Pistorijus otkačio Ukrajinu: Nema ništa od lovaca

Nemački ministar odbrane žali što je Nemačka 2011. ukinula obavezan vojni rok
Pistorijus otkačio Ukrajinu: Nema ništa od lovaca© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Sto milijardi evra neće biti dovoljno da pokrije potrebe nemačkih odbrambenih snaga, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za  "Zidojče cajtung", a preneo Rojters.

Pistorijus, koji se na toj funkciji nalazi od prošle nedelje, dodao je i da će Nemačka morati da poveća svoje redovne troškove za odbranu, koji trenutno iznose oko 50 milijardi evra godišnje.

Nemačka će takođe morati da osveži svoje zalihe naoružanja, uključujući i 14 "leopard" tenkova koje će Berlin poslati u Ukrajinu, rekao je on i dodao da je "odluka iz 2011. da se ukinu obavezni vojni rok bio greška".

On je rekao da je neodlučan po pitanju njegovog povratka, ne želeći da "stavlja takav teret na mlađe generacije", ali da je otvoren za razgovore o "novim modelima koji bi ojačali vezu između države i njenih građana".

Na pitanje da li bi Nemačka mogla da pošalje lovce u Ukrajinu, Pistorijus je rekao da od toga "neće biti ništa". "U suprotnom bismo se odlučili za takav korak, od kojeg bih sada i te kako želeo da odvratim", dodao je on.

"Lovci su daleko kompleksijini odbrambeni sistemi od tenkova i imaju potpuno drugačije borbene kapacitete. To bi nas odvelo u dimenzije o kojima ja trenutno upozoravam", rekao je on za nemački list.

image