Svet

Puškov o ukrajinskim izbeglicama u Poljskoj: Biće im još gore

Integracija Ukrajinaca u evropski prostor neizbežno će biti težak proces, utoliko više što je većina Ukrajinaca došla ne da radi, već jer su, saglasno logici "Majdana", "Ukrajini svi dužni", rekao je šef Komisije ruskog Saveta Federacije
Puškov o ukrajinskim izbeglicama u Poljskoj: Biće im još goreGetty © Spencer Platt / Staff

Odnos stanovnika Poljske prema izbeglicama iz Ukrajine nastaviće da se pogoršava, siguran je šef Komisije za informacionu politiku i interakciju sa medijima Saveta Federacije Aleksej Puškov, komentarošući rezultate ankete objavljene u medijima, prema kojoj su, u proteklih šest meseci, mnogi Poljaci počeli lošije da se odnose prema Ukrajincima.

"Kako je poljska štampa prenela 9. februara, 68 odsto Poljaka je u poslednjoj anketi reklo da se loše odnosi prema ukrajinskim izbeglicama. Njihov stav se na gore promenio u poslednjih 6 meseci", napisao je Puškov.

"Dalje, kako se tkanina 'solidarnosti' bude tanjila, odnos prema Ukrajincima u Poljskoj će postati još gori. Integracija Ukrajinaca u evropski prostor neizbežno će biti težak proces, utoliko više što je većina Ukrajinaca došla ne da radi, već jer su, saglasno logici majdana,  'Ukrajini svi dužni'",  napisao je Puškov.

U julu prošle godine je objavljeno da je Poljska počela postepeno da ukida programe pomoći ukrajinskim izbeglicama, smanjila iznos beneficija, a lokalne vlasti su primorale Ukrajince da traže posao.

Od početka ruske specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, u Poljsku je stiglo više od sedam miliona Ukrajinaca. Izbeglički status im daje pravo na raznovrsnu materijalnu pomoć. Više od pet miliona se već vratilo nazad u Ukrajinu, prenose "RIA Novosti".

image