Svet

Ambasador: Saudijska Arabija zainteresovana da se pridruži BRIKS-u

Spremnost saudijskih partnera da postanu integralni deo BRIKS-a, a naročito Šangajske organizacije za saradnju ima dobre izglede, rekao je ruski ambasador u zalivskoj kraljevini
Ambasador: Saudijska Arabija zainteresovana da se pridruži BRIKS-uwww.globallookpress.com © © Li Rui

Saudijska Arabija razmatra da se pridruži BRIKS-u, grupi koju čini pet zemalja ekonomija u razvoju, kao i Šangajskoj organizaciji za saradnju, rekao je u intervjuu za "RIA Novosti" ambasador Rusije u ovoj zalivskoj kraljevini Sergej Kozlov.

"Kao deo razgranavanja spoljne politike kraljevine, Saudijska Arabija je zainteresovana da se pridruži međunarodnim organizacijama kao što su Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS", rekao je Kozlov.

On je dodao da se mogućnost pridruživanja Saudijske Arabije šangajskoj organizaciji aktivno razmatra, dok je ideja o priključivanju BRIKS-u u razmatranju.

"Spremnost saudijskih partnera da postanu integralni deo ovih multilateralnih organizacija, prvenstveno one šangajske, ima dobre izglede", naglasio je Kozlov.

Pet država članica BRIKS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, trenutno čine više od 40 odsto svetske populacije i gotovo četvrtinu globalnog BDP-a.

Šangajska organizacija koju vode Rusija i Kina je regionalni bezbednosni blok u kojem su i druge svetske sile poput Indije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je više od deset zemalja izrazilo interesovanje da se pridruži BRIKS-u. Alžir, Argentina i Iran prema izveštajima medija tražili su da se priključe organizaciji, dok su Bangladeš, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Urugvaj članovi Nove razvojne banke.

Univerzitet u Kembridžu je, inače, analizirajući delovanje BRIKS-a ovu organizaciju opisao kao "koaliciju za dedolarizaciju", što je u ovom kontekstu naročito interesantno imajući u vidu da je prodaja saudijske nafte isključivo za dolare predstavljala jedan od temelja njegovog statusa rezervne svetske valute.

Povrh toga, ulazak Saudijske Arabije u Šangajsku organizaciju za saradnju, u kojoj je i Iran, smanjio bi potrebu Rijada za američkim bezbednosnim garancijama u odnosu na Teheran.

image