Svet

Priznanje šefice EK usred konferencije: Radili na sankcijama Rusiji dva meseca pre početka operacije

Rad na sankcijama smo započeli u decembru 2021. godine, rekla je ona u Minhenu
Priznanje šefice EK usred konferencije: Radili na sankcijama Rusiji dva meseca pre početka operacijewww.globallookpress.com © Peter Kneffel/dpa

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznenadila je prisutne na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, kada je izjavila da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija radile na uvođenju sankcija protiv Rusije dva meseca pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prema njenim rečima, rad na uvođenju rigoroznih mera usmerenih ka Rusiji i njenom rukovodstvu, započet je u decembru 2021. godine, a na to su ih podstakli, kako je priznala, obaveštajni podaci Vašingtona o raspoređivanju ruskih trupa na granicama Ruske Federacije.

"Moj kabinet u Evropskoj komisiji već u decembru 2021. godine počeo je da radi sa Belom kućom i Ministarstvom finansija SAD na potencijalnim sankcijama protiv Rusije u slučaju sukoba sa Ukrajinom. U stvari, nadali smo se da nećemo morati da upotrebimo sankcije", dala je Fon der Lajen objašnjenje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Istakla je da su sankcije prvobitno trebalo da budu usmerene na visoko tehnološke i nezamenljive zapadne proizvode na ruskom tržištu.

Ona je ponovila svoj stav o sveobuhvatnom povećanju pritiska na Rusiju i proširenju isporuka oružja i municije Ukrajini.

"Sada je došlo vreme da se nekoliko puta ubrza proizvodnja standardizovanog naoružanja i municije za isporuke u Ukrajinu. Za to moramo da iskoristimo Evropski mirovni fond", istakla je predsednica EK.

I generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, ranije je izjavio da se Severnoatlanstki savez od 2014. godine sprema za sukob u Ukrajini. 

image