Svet

Borelj: EU žali zbog Putinove odluke da obustavi učešće u START-u

Taj ugovor ograničava stratešku konkurenciju i povećava stratešku stabilnost preko "povećanja predvidljivosti i međusobnog poverenja između dve najveće nuklearne države", tvrdi Borelj
Borelj: EU žali zbog Putinove odluke da obustavi učešće u START-u© Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je da "žali zbog najave predsednika Rusije Vladimira Putina da suspenduje obaveze Rusije prema Novom START ugovoru".

Kako je navedeno u saopštenju, EU smatra da je novi START ugovor "ključni doprinos međunarodnoj i evropskoj bezbednosti".

Taj ugovor, kaže Borelj, ograničava stratešku konkurenciju i povećava stratešku stabilnost preko "povećanja predvidljivosti i međusobnog poverenja između dve najveće nuklearne države".

Suspenzija ugovora ili njegov prestanak važenja, bez odgovarajućeg naknadnog sporazuma "ugrozila bi evropsku bezbednosnu arhitekturu i značajno usporila napore u kontroli naoružanja, što nije u interesu nijedne od država članica Novog START-a, niti bilo koje druge zemlje". 

EU je pozvala Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru tako što će omogućiti inspekcije novog START-a na ruskoj teritoriji i učestvovati u telu za implementaciju Ugovora, Bilateralnoj konsultativnoj komisiji u okviru vremenskog okvira utvrđenog ugovorom, saopštio je Borelj.

image