Svet

Desantis kreće u kampanju protiv Trampa uz podršku donatora, konzervativaca i Džeba Buša

Iako još nije zvanično objavio kandidaturu, republikanski guverner Floride već je krenuo u predizbornu trku. I ima solidnu podršku
Desantis kreće u kampanju protiv Trampa uz podršku donatora, konzervativaca i Džeba Buša© Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee, File

Guverner Floride Ron Desantis krenuće narednih nedelja u predizbornu kampanju, uz podršku Džeba Buša - sina i brata predsednika Džordža Buša starijeg i mlađeg i glavnog takmaca Donaldu Trampu u republikanskoj trci 2016. godine, prenosi "Njujork tajms" pozivajući se na izvore iz Desantisove kancelarije.

Desantis, koji još nije zvanično objavio kandidaturu za nominaciju republikanaca za predsedničke izbore 2024. godine - ali se očekuje da će to vrlo brzo uraditi dok bude obilazio Ajovu, Nevadu i Nju Hempšir - već ima podršku dela republikanskog biračkog tela, nekih konzervativnih aktivista i priličnog broja velikih donatora.

Razlog je, piše "Njujork tajms", želja da se Republikanska partija (GOP) distancira od bivšeg predsednika Donalda Trampa, naročito posle međuizbora na kojima je Desantis dobro prošao, a pojedine ankete su pokazale da je čak i popularniji od Trampa.

Mislim da je vreme za "generacijsku promenu u našoj politici", rekao je "Foks njuzu" Džeb Buš, bivši guverner Floride.

Desantis je "stvarno efikasan guverner. Mlad je. Mislim da smo na ivici generacijske promene u našoj politici. Nadam se da jesmo. Mislim da je vreme za ljude okrenute budućnosti", rekao je Džeb Buš.

"Ko bi bio bolji od nekoga ko je bio van Vašingtona, ko je efikasno upravljao, za koga mislim da je pokazao da Florida može da bude model za budućnost naše zemlje", rekao je Buš koji je isto tako Si-En-Enu ranije rekao da će Tramp biti "ozbiljan" izazivač u trci.

Iako su ga nazivali "malim Trampom", Desantis se u poslednje vreme distancirao od bivšeg predsednika koji je, bar kako su pisali mejnstrim mediji, pokušao da predstavi svog "učenika" kao figuru establišmenta i "vašingtonske močvare".

Uprkos sukobu, Desantis i bivši predsednik imaju slične stavove po brojnim pitanjima, iako je Desantis mlađi, "umiveniji" i samim tim prihvatljiviji onim republikanskim biračima koji ne mogu da prihvate živopisnog Trampa.

U intervjuu "Foks njuzu" Desantis je nedavno, poput Trampa, optužio američkog predsednika Džozefa Bajdena da ga više interesuje spoljna politika od domaćih izazova. "Mnogo je zabrinut za one granice koje su na drugom kraju sveta, ali zato nije uradio ništa da obezbedi naše granice ovde", rekao je Desantis.

Dok je ranije podržavao slanje oružja Ukrajini, Desantis je pred početak stranačke trke počeo da poziva na rešavanje američkih problema, navodeći da Rusija "nije ista pretnja SAD, iako su neprijateljski" nastrojeni, kao i da Moskva nema nameru da napadne NATO članice.

Isto tako, pažnju (i verovatno glasove) javnosti privukao je napadima na politički korektne, osvešćene (woke) liberalne aktiviste, ali i na doskorašnjeg najvećeg saveznika GOP-a - korporativnu Ameriku.

Iako nije jedini republikanski kandidat, mnogi smatraju da je Desantis poseban slučaj, jer je uspeo da privuče onu vrstu nacionalne pažnje za kojom većina potencijalnih predsedničkih kandidata žudi.

"Uspeo je da privuče nacionalnu pažnju i izveštavanje u nacionalnim vestima bez odlaska na ovakve događaje (konvencije stranke), i popeo se na vrh anketa bez potrebe da radi stvari koje moraju da rade drugi kandidati", rekao je Kevin Madden , republikanski strateg koji je služio kao viši pomoćnik Mita Romnija tokom njegove predsedničke kandidature 2012.

"To će sigurno biti test", dodao je on. "Ali čini mi se da on trči onu vrstu trke koju želi da trči, a ne trči trku koja je vođena formulom prethodnih kampanja."

image
VV inauguration
banner