Ekonomija

"Amazon", "Dizni", "Meta" među kompanijama pod "visokim rizikom" od političke pristrasnosti

Američka neprofitna organizacija "1792 ekščejndž" rangirala je više od 1.000 kompanija na osnovu verovatnoće da će prekinuti ugovor, odbiti ili bojkotovati klijenta, povući investicije ili odbiti da pruže usluge na osnovu političkih i drugih uverenja
"Amazon", "Dizni", "Meta" među kompanijama pod "visokim rizikom" od političke pristrasnostiwww.globallookpress.com © Sachelle Babbar/ZUMAPRESS.com

Biše od 140 velikih korporacija koje posluju u SAD je podložno donošenju poslovnih odluka na osnovu političkog opredeljenja, ukazuju rezultati istraživanja američke konzervativne neprofitne organziacije "1792 ekščejndž" objavljeni prošlog meseca.

Ta neprofitna organizacija rangirala je više od 1.000 kompanija na osnovu verovatnoće da će prekinuti ugovor, odbiti ili bojkotovati klijenta, povući investicije ili odbiti da pruži usluge na osnovu političkih i drugih uverenja.

Takođe su analizirane prakse pri zapošljavanju, kao i to da li određena kompanija koristi svoj korporativni uticaj ili humanitarna davanja kako bi "progurala ideološke motive, organizacije ili politiku koja se protivi slobodi veroispovesti ili govora."

Kompanije za koje je ocenjeno da su pod "visokim rizikom" od političke pristrasnosti uključuju korporativne gigante poput "Amazona", "Diznija", "Koka-kole", "Pepsija", "Mekdonaldsa" "Džonsona i Džonsona", "Starbaksa" i "Najki". Matična kompanija Fejsbuka "Meta", ali i matična kompanija Gugla "Alfabet" takođe se nalaze u ovom, "crvenom" delu spiska, uključujući i vlasnike "Tvitera", "Jutjuba" i "Redita".

Kompanije koje su ocenjene kao "srednje rizične" su "generalno pokazale spremnost da promovišu jednostrane ideološke agende" i nemaju mehanizme za zaštitu od diskriminacije različitih stavova, navodi "1792 ekščejndž". Ova kategorija uključuje striming servis "Netfliks", odevne marke "Adidas" i "Ejč end em", izdavača video igrica "Aktivižn blizard" i proizvođača mleka i jogurta "Danone".

Proizvođač vakcina protiv kovida "Astra zeneka", izdavač knjiga "Barns i Nobl", i tehnološke kompanije "Ejser" i "Siemens" našli su među kompanijama za koje je ocenjeno da imaju "manji rizik" od političke pristrasnosti.

Predsednik nevladine organizacije "1792 ekščejndž" Pol Ficpatrik je u nedelju za "Foks njuz" rekao da aktivisti instrumentalizuju društvenu, ekološku i upravljačku politiku kompanija zarad promovisanja sopstvenih ideologija.

Nekoliko velikih korporacija je tokom poslednjih godina optuženo da uvode "društveno osvešćene" ideje u svoje programe obuke na radnom mestu.

Kako ukazuje "RT internešenel", 2021. godine su procurele instrukcije za zaposlene u "Koka-koli", gde se od njih traži da se manje ponašaju kao "belci".

Prošle godine, "Dizni" je obećao da će se boriti protiv zakona na Floridi koji zabranjuje nastavnicima da uključuju pitanja seksualne orijentacije i rodnog identiteta u diskusije u učionici od vrtića do trećeg razreda.

Guverner Ron DeSantis je odgovorio tako što je tematskom parku Volt Dizni svet oduzeo poseban poreski status i status samouprave u državi.

image