Svet

Protesti zbog penzione reforme "zaustavili" Francusku, milioni izlaze na ulice (VIDEO)

Počeli su štrajkovi u avionskom, železničkom i drumskom saobraćaju, kao i u školama, rafinerijama, lukama i drugim sektorima
Protesti zbog penzione reforme "zaustavili" Francusku, milioni izlaze na ulice (VIDEO)© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

U Francuskoj se danas, šesti put od početka godine, održavaju masovni štrajkovi protiv najavljene penzione reforme, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova procenili su da će na ulice izaći između 1 i 1,4 miliona ljudi.

Pojedini francuski sindikati, uključujući i CGT koji broji gotovo 700.000 članova, najavili su da će ''zaustaviti'' zemlju. 

Isporuka i prerada goriva prekinuta je u nekoliko francuskih rafinerija i skladišta kojima upravljaju "Total enerži" i "Eso".

Sindikat CGT-a saopštio je da štrajk utiče na isporuke, kao i na rad rafinerija u obe kompanije, i da one "proizvode manje goriva", prenosi Rojters.

Portparol "Total eneržija" je rekao da od 296 operatera na njihovim lokacijama, 64 odsto štrajkuje, mada se brojke menjaju iz časa u čas, prenosi agencija. 

On je istakao da na benzinskim stanicama ne nedostaje goriva i da su zalihe na visokom nivou, kao i da su na terenu timovi koji će odgovoriti na potrebe potrošača.

Predstavnik sindikata CGT-a u ovoj kompaniji rekao je Rojtersu da je predviđeno da štrajk u rafineriji Gonfrvil u Normandiji traje do četvrtka, a da u rafineriji Donž u zapadnoj Francuskoj on bude do petka.

Portparol rafinerija "Eso" je najavio da se u kompaniji očekuju novi štrajkovi.

U ponedeljak uveče saopšteno je da su tri od četiri LNG terminala, koji omogućavaju uvoz tečnog prirodnog gasa u Francusku, zatvorena na sedam dana, u znak protesta 

Jedan od najtežih dana

Ovaj utorak će biti "jedan od najtežih dana" od početka protesta protiv penzione reforme, rekao je francuski ministar saobraćaja, najavljujući da će saobraćaj vozova u nacionalnoj železnici (SNCF) biti "veoma poremećen", prenosi "Figaro". 

Kada je u pitanju drumski saobraćaj, neki sindikati su pozvali prevoznike da se "zaustave" kako bi stvorili dodatne logističke teškoće.

Neke blokade su počele već tokom noći, preneo je AFP.

Štrajk nije zaobišao ni avio saobraćaj.

Na pariskom aerodromu Šarl de Gol svaki peti let će biti otkazan, a 30 odsto letova biće otkazano na aerodromima Nica, Bove, Orli, Bordo, Lil, Lion, Nant, Marsej, Monpelje i Tuluz, prenosi list. 

Istorijski događaj za Francusku

Sindikati u obrazovanju pozvali su na štrajkove kako bi se "potpuno zatvorile škole i fakulteti". 

Vodeći sindikat osnovnih škola predviđa da će više od 60 odsto nastavnika biti u štrajku. 

Obustavu rada su najavile i komunalne službe, ali i platforme za dostavu i prevoz poput "Ubera". 

U Marseju se protestu pridružio i političar radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji je ocenio da je danas "istorijski jdogađaj za Francusku" i da je reč o "mobilizaciji društva kakvu nismo videli poslednjih 30-40 godina".

U Parizu je došlo i do sukoba između policije i demonstranata, koji su počeli da lome asfalt i gađaju policiju kamenicama i zapaljivim supstancama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.

image