Svet

Peking: Američka nezakonita okupacija pogoršava humanitarnu katastrofu u Siriji

Vašington treba da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih država, poručila portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova
Peking: Američka nezakonita okupacija pogoršava humanitarnu katastrofu u Sirijiwww.globallookpress.com © Ammar Safarjalani/XinHua

Ilegalna vojna okupacija Sirije od strane SAD samo pogoršava humanitarnu krizu u toj zemlji, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

"Otkako su SAD počele sa svojim nezakonitim mešanjem u sirijsku krizu, njihove vojne operacije odnele su veliki broj života nevinih civila i izazvale tešku humanitarnu katastrofu", poručila je ona i pozvala Vašington da odmah obustavi ilegalnu vojnu okupaciju i pljačku Sirije, te da ukine sankcije usmerene na sirijsku privredu. 

Ning je ukazala da su Ujedinjene nacije više puta kritikovale Sjedinjene Države zbog "neselektivnih napada", za koje bi moglo da se ispostavi da su ratni zločini. 

Ona je dodala da Vašington treba da poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet drugih zemalja, kao i da mora da prestane sa pogoršavanjem humanitarne katastrofe u Siriji gde je nedavni zemljotres odneo više od 7.000 života.

Sankcije su ometale napore za pružanje pomoći nakon zemljotresa, što je dovelo do toga da je Peking u više navrata pozivao Vašington da odustane od sankcija i omogući da preko potrebna pomoć nesmetano uđe u zemlju. 

Američke snage poslate su u Siriju 2014. godine. Prvo su stigle specijalne jedinice, nakon čega je počelo raspoređivanje kopnenih trupa i vazduhoplovnih snaga.

Iako je tadašnji predsednik SAD Barak Obama tvrdio da je njihova misija bila usredsređena na borbu protiv terorista, Vašington je slao i nadgledao veliki broj isporuka oružja džihadističkim pobunjeničkim grupama koje žele da sruše vladu u Damasku.

image