Svet

Protesti u Francuskoj: Demonstranti upali u tržni centar (VIDEO)

Štrajkovi u brojnim sektorima planirani su za ponedeljak, od saobraćaja do energetike, dok je uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila da se otkaže 30 odsto letova
Protesti u  Francuskoj: Demonstranti upali u tržni centar (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Protesti u Francuskoj protiv penzione reforme se nastavljaju - policija je zabranila okupljanje na pojedinim mestima, kao što je Trg Konkord u Parizu.

Demonstracije se održavaju u više gradova, a najviše incidenata ima u Bordou, gde je policija bacila suzavac kako bi rasterala okupljene.

Francuska policija zabranila je okupljanje na pariskom Trgu Konkord, gde je sinoć došlo do sukoba demonstranata i policajaca. Sindikati su zbog toga pozvali Parižane da se okupe na Trgu Italija.

Prethodno su demonstranti upali u tržni centar zahtevajući da se pridruže štrajku.

Plamen spontanog protesta, koji i dalje besni u Francuskoj, prenet je sa trgova i ulica u tržne centre. Gomila demonstranata upala je u tržni centar uprkos naporima obezbeđenja da to spreče, nezvani gosti su razvili transparent sa pozivom na generalni štrajk.

Protesti protiv reforme kojom se starosna granica za odlazak u penziju podiže sa 62 na 64 godine, koju je Makron doneo i odobrio mimo glasanja Narodne skupštine, traju već nekoliko nedelja, praćeni sukobima sa policijom, sindikati najavljuju masovni štrajk.

U Parizu su protesti protiv reforme penzionog sistema održani tokom prethodne dve noći, uz učešće na hiljade demonstranata, a na trgu Konkord spaljena je lutka sa Makronovim likom.

Policija je rasterala demonstrante suzavcem i vodenim topovima i bilo je na stotine hapšenja.

Demonstranti pokušavaju da izvrše pritisak na poslanike da sruše Makronovu vladu i osude na propast nepopularno povećanje starosne granice za penzionisanje koje pokušava da se nametne bez glasanja u Narodnoj skupštini.

Ulice Pariza su prepune smeća zbog toga što su komunalne službe u štrajku. Smeća je najviše u centru grada, a ulicama se širi nesnosan smrad budući da se dnevna temperatura kreće oko 15 stepeni Celzijusovih.

Štrajkovi u brojnim sektorima planirani su za ponedeljak, od saobraćaja do energetike, dok je uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila da se 30 odsto letova otkaže na Orliju, drugom aerodromu u Parizu, kao i 20 odsto u Marselju.

U petak, dan nakon što se francuska premijerka Elizabet Born pozvala na posebna ustavna ovlašćenja da zaobiđe glasanje u donjem domu, poslanici levice i desnice podneli su zahteve za izglasavanje nepoverenja o kojima će se glasati u ponedeljak.

image
VV inauguration
banner