Svet

Severna Koreja simulirala nuklearni protivnapad usled vojnih vežbi Vašingtona i Seula

Sadašnja situacija, u kojoj neprijatelji postaju sve izraženiji u svojim potezima za agresiju na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK), hitno zahteva od DNRK da eksponencijalno pojača svoje sposobnosti odvraćanja od nuklearnog rata, rekao je Kim Džong Un
Severna Koreja simulirala nuklearni protivnapad usled vojnih vežbi Vašingtona i Seula© Tanjug/South Korea Defense Ministry via AP

Severna Koreja je sprovela vojne vežbe koje simuliraju nuklearni kontranapad na SAD i Južnu Koreju kao odgovor na vojne vežbe Vašingtona i Seula u regionu, javili su severnokorejski državni mediji u ponedeljak.

Vežbe je nadgledao Kim Džong Un lično u prisustvu svoje ćerke, dodaju mediji.

U vežbe je bilo uključeno lansiranje projektila kratkog dometa iz podzemnog silosa, što, kako analitičari ocenjuju, povećava brzinu i stabilnost pri budućim testovima interkontinentalnih balističkih raketa, prenosi Rojters.

Vežbe koje su održane u subotu i nedelju osmišljene su da povećaju sposobnosti "odvraćanja od rata i nuklearnog protivnapada", nakon što je Pjongjang ocenio da Vašington i Seul da čine "eksplicitan pokušaj pokretanja rata" protiv Severne Koreje, navodi se u izveštaju Korejske centralne novinske agencije (KCNA).

"Vežba je takođe imala za cilj da pokaže našu čvršću volju da pružimo stvarni ratni odgovor i pošaljemo jače upozorenje neprijatelju koji proširuje svoje ratne vežbe u agresorske svrhe", dodaje se u izveštaju.

Tokom vežbi, balistička raketa opremljena lažnom nuklearnom bojevom glavom preletela je 800 km pre nego što je pogodila metu, u skladu sa scenarijom taktičkog nuklearnog napada, prenosi KCNA.

Kim Džong Un je izjavio da su vežbe poboljšale ratne sposobnosti vojske i pozvao vojsku da bude spremna za svaki "neposredan i snažan nuklearni protivnapad u bilo kom trenutku."

"Sadašnja situacija, u kojoj neprijatelji postaju sve izraženiji u svojim potezima za agresiju na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK), hitno zahteva od DNRK da eksponencijalno pojača svoje sposobnosti odvraćanja od nuklearnog rata", rekao je on, prenosi KCNA.

Portparol južnokorejskog ministarstva odbrane rekao je da Pjongjang čini značajan tehnološki napredak u svom nuklearnom programu, ne dodajući druge detalje.

Pjongjang smatra vojne vežbe SAD i Južne Koreje pripremom za "invaziju"

Severna Koreja je burno reagovala na Južnu Koreju-SAD. kombinovane vojne vežbe, nazivajući ih probom za invaziju na severnu državu, piše Rojters.

Vašington i Seul su ovog meseca sprovodili vojne vežbe, uključujući i vazdušne i pomorske vojne vežbe održane u nedelju u kojima su učestvovali i američki bombarderi B-1B.

Snage SAD i Južne Koreje će u ponedeljak započeti vežbe iskrcavanja amfibijskih jedinica u velikim razmerama u ponedeljak. Vežbe će trajati do 3. aprila, prenosi Rojters.

Prošlog meseca, Vašington i Seul su organizovale stonu simulaciju nuklearnog napada iz Severne Koreje. Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol se u poslednje vreme zalaže za veće oslanjanje na SAD po pitanju vojnog odvraćanja, a posebno američkih nuklearnih snaga.

U drugoj depeši, KCNA je saopštila da se više od 1,4 miliona državljana Severne Koreje dobrovoljno prijavilo za pridruživanje vojnim snagama Pjongjanga, nakon što je prethodno izvešteno o 800.000 dobrovoljaca koji su učinili isto svega dva dana ranije.

image