Svet

Amerikanci u strahu od Pekinga: Kina bi za napad na Rusiju mogla da optuži NATO

Peking bi ukrajinski napad "duboko na ruskoj teritoriji" mogao da iskoristi za optuživanje NATO-a i intenziviranje podrške Rusiji, piše u dokumentima
Amerikanci u strahu od Pekinga: Kina bi za napad na Rusiju mogla da optuži NATO© Tanjug/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kina bi ukrajinske napade "duboko na ruskoj teritoriji" mogla da iskoristi kako bi "optužila NATO za agresiju" i pojačala podršku Rusiji, piše u američkim dokumentima koji su procurili u javnost, prenosi "Vašington post". 

Ukoliko Oružane snage Ukrajine u napadima na Rusiju upotrebe oružje koje su isporučile zapadne zemlje, to bi Pekingu verovatno signaliziralo da je "Vašington direktno odgovoran za eskalaciju sukoba" i da će snabdevanje Moskve oružjem sada biti opravdano, navodi se u analitičkom tekstu.

Procurili dokumenti otkrivaju da SAD prikupljaju veliku količinu informacija kako o osvojim rivalima, tako i saveznicima.

Jedan od dokumenata razmatra "scenarije u kojima bi Izrael pristao da Ukrajini pošalje naoružanje", što predstavlja suprotnost dosadašnje politike te države koja je Kijevu slala samo humanitarnu pomoć i sisteme za upozorenje od vazdušne opasnosti.

Dokumenti otkrivaju i da su zvaničnici Južne Koreje bili zabrinuti da će municija koju je ta zemlja prodala Americi završiti u Ukrajini, iako je Seul insistirao na tome da ona može služiti samo kao za dopunu američkih zaliha.

Savetnik za nacionalnu bezbednost južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola Ji Mun Hui rekao je svom šefu da u vladi postoji "zabrinutost da SAD neće biti korisnik municije, ukoliko bi im je Južna Koreja prodala, preneo je "Njujork tajms".

image