Svet

Krvoproliće u Sudanu se nastavlja: Poginulo najmanje 97 ljudi

Sukobi u Sudanu su sve smrtonosniji, a bolnice ostaju bez zaliha
Krvoproliće u Sudanu se nastavlja: Poginulo najmanje 97 ljudi© Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Najmanje 97 ljudi je poginulo, a stotine ranjene u sukobima širom Sudana, a Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nekim bolnicama ponestaje zaliha medicinskog materijala i lekova.

Borbe su, kako podseća RTS, izbile u subotu između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu el Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Muhamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa Saveta.

Nasilje je izazvano neslaganjem oko integracije RSF u vojsku.

Iako su Burhan i Hemedti dogovorili tročasovno primirje kako bi se omogućile humanitarne evakuacije koje su predložile Ujedinjene nacije, dogovor u velikoj meri prekršen.

Lekarski sindikat je jutros saopštio da je najmanje 97 civila ubijeno, a 365 povređeno.

Svetski program za hranu UN-a obustavio je rad u zemlji nakon što su tri njegova radnika ubijena u sukobima u oblasti Darfura. Borbe su takođe prijavljene u istočnoj pograničnoj državi Kasala.

"Nekoliko od devet bolnica u Kartumu koje primaju povređene civile ostalo je bez krvi, opreme za transfuziju, intravenoznih tečnosti i drugih vitalnih zaliha", navodi SZO.

Egipat je ponudio da posreduje, a regionalni afrički blok, odnosno Međuvladina uprava za razvoj planira da pošalje predsednike Kenije, Južnog Sudana i Džibutija što je pre moguće kako bi uticali na sukobljene strane da prestanu sa sukobima, saopštila je kancelarija kenijskog predsednika Vilijama Ruta na Tviteru.

Strahovita nasilna kriza između dve glavne frakcije vladajućeg vojnog režima preti da destabilizuje ne samo Sudan već i veći deo regiona, kao i da zaoštri bitku za uticaj koja uključuje velike zalivske sile, SAD, EU i Rusiju.

image