Svet

Zbog skupe hrane, inflacija u Britaniji i dalje dvocifrena

Očekivalo se da će inflacija pasti na 9, 8 odsto zbog pada cena goriva, ali računicu britanskih kreatora ekonomske politike je poremetila visoka cena namirnica, rekreacije i kulture
Zbog skupe hrane, inflacija u Britaniji i dalje dvocifrenawww.globallookpress.com © Jon Super/XinHua

Inflacija u Velikoj Britaniji u martu je ostala dvocifrena sa godišnjim rastom cena od 10,1 odsto, što, kako tumači "Fajnenšel tajms", povećava šanse za dalje povećanje kamatnih stopa Banke Engleske.

Cene benzina i dizela pale su tokom meseca, ali dalji nagli rast troškova hrane, rekreacije i kulture ostavio je indeks dvocifren iako se očekivalo da sa februarskih 10,4 odsto, inflacija padne na 9,8 odsto.

Zvaničnici su se nadali da će doći do prvih znakova značajnog pada inflatornog pritiska, ali bazna inflacija bez cena hrane i energije, ostala je nepromenjena na 6,2 odsto, što je i dalje previsoko da bi ih utešilo.

Glavni ekonomista Kancelarije za nacionalnu statistiku Grant Ficner, rekao je da je inflacija ostala na "visokom nivou". 

"Pad cena motornog goriva delimično je nadoknađen cenom hrane, koja i dalje strmoglavo raste, uz rekordnu inflaciju cena hleba i žitarica", rekao je on.

Naime, pad glavne inflacije, kako "Fajnenšel tajms" piše, gotovo da je u potpunosti uzrokovan promenom cena motornih goriva gde je prosečna cena litra benzina pala sa nešto više od 1,60 funti (oko 212 dinara) u martu 2022. na nešto manje od 1,47 funti (oko 195 dinara) prošlog meseca.

Ali, ovo su, dakle, nadoknadile rastuće cene hrane, posebno hleba i žitarica koje su skočile za 19,1 odsto od početka godine do marta.

Komitet za monetarnu politiku Banke Egleske nadao se da se osnovni inflatorni pritisak ublažava i da pad glavne stope nije uzrokovan isključivo velikim povećanjem cena energije u prošloj godini.

Ali, članice ovog komiteta neće biti umirene jer će inflacija u oblasti usluga ostati na 6,6 odsto i bazna inflacija neće opasti, već će se zadržati na 6,2 odsto. 

Ovo telo je je saopštilo i da će ponovo podići kamatne stope sa sadašnjih 4,25 odsto, "ako bi postojali dokazi o upornijim pritiscima".

Konsultantska kuća "Kapital ekonomiks" saopštila je da je tvrdoglavost visoke inflacije povećala mogućnost da povećanje kamatnih stopa na 4,5 odsto na majskom sastanku možda neće biti poslednje.

Inflacija u Velikoj Britaniji nije opala tako brzo kao u mnogim evropskim zemljama koje su zabeležile niže cene energije koje su se odrazile na martovske podatke.

Očekuje se, međutim, da će glavne stope za Ujedinjeno Kraljevstvo značajno pasti sledećeg meseca.

Uz već poznate cene gasa i struje za april, godišnji porast ove komponente pašće sa 96 odsto na 27 odsto, iako se potrošači neće osećati bolje jer će gornja granica cene energije ostati na istom nivou. Očekuje se da će ove cene početi da padaju na leto.

Glavna inflacija je i dalje na putu da se prepolovi do kraja godine, ispunjavajući vladin cilj. 

"Ove brojke ponovo potvrđuju zašto moramo da nastavimo sa našim naporima da smanjimo inflaciju kako bismo mogli da ublažimo pritisak na porodice i preduzeća", rekao je ministar finansija Džeremi Hant.

image