Svet

Republikance više zabrinjava "ideologija osvešćenosti" nego socijalna zaštita

Anketa "Vol strit džornala" pokazuje da borba protiv "ideologije osvešćenosti" ima prioritet u odnosu na pitanja socijalnog i zdravstvenog osiguranja
Republikance više zabrinjava "ideologija osvešćenosti" nego socijalna zaštitawww.globallookpress.com © Seth Wenig-Pool

Anketa "Volstrit džornala", sprovedena prošle nedelje, koja je objavljena u petak, pokazuje da 55 odsto republikanaca smatra da je suprotstavljanje "ideologiji osvešćenosti u našim školama i preduzećima" važnije od pitanja socijalnog osiguranja i zdravstvene zaštite. Samo 27 odsto njih je dalo prioritet očuvanju socijalnih i zdravstvenih prava.

Upitani da li bi podržali kandidata koji bi se obavezao da će sačuvati sadašnja prava u oblastima socijalne i zdravstvene zaštite, 49 odsto svih glasača, i republikanaca i demokrata, odgovorilo je potvrdno.

Ovo pitanje je u anketi postavljeno zato što je Tramp kritikovao De Santisa zbog podrške smanjenju ovih prava dok je bio u Kongresu. Tramp traži republikansku nominaciju za izbore 2024. godine, dok se guverner Floride De Santis nije zvanično izjasnio o svojoj kandidaturi. Uprkos tome, njihove pristalice su se tokom poslednjih nekoliko nedelja upustile u pravi onlajn rat.

De Santis je bio član Kongresnog kluba za slobodu i pre izbora za guvernera 2018. godine zalagao se za reformu ovih prava. U međuvremenu je postao jedan od vodećih protivnika "ideologije osvešćenosti", koja uključuje pitanja poput promene pola za decu, što su predsednik Džo Bajden i Demokratska stranka označili kao ljudska prava o kojima se ne može pregovarati.

Rezultati ankete "Volstrit džornala" pokazuju da Tramp sada ima 51 odsto, a De Santis 38 odsto podrške među republikanskim glasačima, uz 13 odsto neodlučnih.

image